colonul – un organ subestimat

Colonul – un organ subestimat   

Cei mai multi oameni se gandesc la colon ca la un organ a carui unica utilitate este sa elimine resturile alimentare. Nimic mai fals! Intestinul este un organ complex, cu functii deosebit de importante in managementul sanatatii noastre. El este un organ dotat cu creier – numit in literatura de specialitate „al doilea creier”.

Cele mai importante functii ale colonului sunt:

depozitarea si eliminarea rezidurilor alimentare,
reciclarea apei, a electrolitilor si a nutrientilor,
producerea vitaminei K si a unor vitamine din grupul B,
mentinerea celorlalte organe din cavitatea abdominala,
producerea a peste 95% din cantitatea totala de serotonina – un neurotransmitator numit si hormonul fericirii,
ajuta la mentinerea imunatii organismului si protejarea acestuia de agentii patogeni prin gazduirea populatiilor bacteriene.

Colonul este un organ caruia nu-i plac deloc schimbarile si provocarile, el fiind un adept al obisnuintei. Acestuia ii trebuie timp ca sa stabileasca o relatie satisfacatoare intre cele 200 pana la 500 de specii de bacterii pe care le gazduieste. Deasemenea, ii trebuie timp ca sa ajusteze cantitatea de fibre, proteine si apa cu care are de-a face. Nu-i este deloc usor sa se schimbe „ peste noapte”. De aceea, cand plecam in concediu, colonul „se inchide” pentru cateva zile, pana se obisnuieste cu noile conditii.

Intregul nostru aparat digestiv poate lucra fara controlul creierului. Cu exceptia mestecatului, a inghititului si in final a eliminarii materiilor fecale, actiuni care sunt  realizate constient, restul etapelor digestiei se petrec fara interventia controlului sistemului nervos central. Asta pentru ca la acest nivel exista sistemul nervos enteric – cel de-al doilea creier al nostru. El transmite senzatia de foame, de satietate. In caz de urgenta ii transmite creierului semnale negative – nevoia de a vomita, dureri abdominale, greata. Daca nu sunteti inca foarte convinsi ca intestinul nostru are emotii, gandesti-va cum va simti inainte de un examen, cand aveti crampe sau chiar senzatie de voma, sau cum simtiti fluturi in stomac la o prima intalnire.

In mod cert, colonul este mai mult decat un simplu „cos de gunoi”.