Planul alimentar in viziunea lui dr. Perricone

Planul alimentar

in viziunea lui dr. Perricone


PiramidaIn viziunea lui dr. Perricone, nu este necesar sa adopti o dieta stricta bazata pe numararea caloriilor la fiecare masa, ci mai degraba sa urmaresti beneficiile unei diete bogate in super antioxidanti. Abordarea pe care dr. Perricone o recomanda este sa ne raportam la listele de alimente prezentate mai jos, sa aflam cantitatile care ni se potrivesc si sa incepem incet, pas cu pas sa inlocuim alimentele nesanatoase cu variante sanatoase si in acelasi timp, gustoase.

Cantitatile din fiecare tip de alimente de care aveti nevoie zilnic, pentru femei si barbati

Dr. Perricone recomanda 4-5 mese pe zi:

Proteine

Pentru femei, 50 – 60 de grame intr-o zi inactiva; 60 – 80 de grame intr-o zi activa

Pentru barbati, 70 – 80 de grame intr-o zi inactiva si 80 – 120 de grame intr-o zi activa sau daca aveti o masa musculara foarte dezvoltata.

Carbohidrati

Multe fructe si legume proaspete

Grasimi

O lingurita de ulei de masline sau 2-3 masline la fiecare masa

Meniuri sugerate

Meniurile prezentate mai jos vin sa va ajute sa aveti un “start” bun. Puteti incepe prin a adauga o noua varianta de mancare in dieta dumneavoastra veche la fiecare cateva zile, pana cand ati creat un nou mod de a manca micul dejun, pranzul si cina. Echilibrati-va dieta in asa fel incat sa aveti mici cantitati din nutrientii necesari zilnic la fiecare masa, de exemplu 20 de grame de proteine la micul dejun, 20 la pranz si 25 la cina.

Variante de mic dejun

  • Omleta din albusuri cu legume proaspete sau o bucata de somon la gratar. Felii de portocala si/ sau pepene galben langa. Ceai de plante.
  • Porridge de ovaz (nu instant) cu mere crude si scortisoara sau cu fructe de padure. Puteti adauga in porridge fructele preferate zdrobite, dar numai la sfarsit (cateva minute) pentru a-si pastra prospetimea si savoarea. Ceai de plante.
  • Somon la gratar, felii de rosii si salata de ceapa rosie stropita cu ulei de masline si otet. Un bol mic de fructe de padure proaspete, de exemplu mure sau afine sau smeura. Ceai de plante.
  • Iaurt de vanilie cu continut scazut de grasime cu felii de fructe proaspete (alegeti una sau faceti un mix de pepene galben, fructe de padure, piersici, prune sau pere). Puteti incepe cu jumatate de grapefruit rosu.

Sugestii de pranz

  • Ton proaspat la gratar cu felii de rosii si ceapa, masline negre. Salata verde cu dressing de ulei de masline, otet de vin rosu si putin usturoi proaspat. Mere golden delicioase ca desert.
  • Supa proaspata de linte cu zeama de lamaie.
  • Salata de spanac proaspat cu felii de carne de pui sau curcan. Adaugati bucatele de ardei rosu, ciuperci si ceapa proaspete. Presarati seminte de floarea soarelui peste salata. Puteti adauga putin dressing cu mustar de Dijon.
  • Cottage cheese cu salata verde, servita cu felii de portocala sau de piersica.

Cina

  • Carne de pui salata verde asezonata cu felii de castravete si morcovi gratinati, cu ulei de masline si otet.
  • Burger de curcan (fara paine). Amestecati carne tocata de curcan cu o cantitate mica de ceapa tocata marunt si ardei rosu. Serviti alaturi de zucchini la gratar, vanata si felii de ceapa. Amestecati capsuni proaspete cu fructe de padure pentru desert. Acest meniu e minunat atat ca pranz, cat si ca cina.
  • Ton la gratar asezonat cu usturoi proaspat si piper proaspat macinat. Legume la abur (broccoli, conopida, ardei rosu) cu putin ulei de masline. Fructe de padure si smeura ca si desert.

Sursa: Dr. Nicholas Perricone, The Wrinkle Cure.