Ce mancam de sarbatori?

Ce mancam de sarbatori?

 

Stim ca nu doriti sa „castigati” kilograme in plus de sarbatori. Cu toate acestea, stim ca e posibil ca in perioada sarbatorilor de iarna sa aveti o crestere usoara a greutatii corporale, dar, nu va panicati!

E bine insa sa stiti cum sa procedati pentru ca kilogramele in plus sa nu fie prea multe!

Ceea ce trebuie sa aveti in vedere in primul rand este CANTITATEA alimentelor consumate, intrucat puteti sa gustati din tot ce poftiti, dar cate putin. Si e bine sa aveti in vedere si urmatoarele TRUCURI:

  • Nu amestecati la aceeasi masa, grasimile (continute in sarmale, preparate carne) cu glucidele – mai ales cele lente (cozonac, tort, prajituri). Trebuie sa fie o distanta de cel putin 2 ore intre ele.
  • Se recomanda ca in cazul consumului de carne grasa  (porc si preparate) sa asociati la aceasta, o salata verde sau o salata de varza , datorita continutului bogat in fibre si sarac in calorii.
  • Este bine sa nu depasiti 2 pahare de vin sau sampanie pe zi. Bauturile aperitive sunt hipercalorice, deci incercati sa le evitati.
  • Felia de cozonac o puteti manca dimineata, cu lapte sau la gustarea de ora 4 pm, dar nu mai tarziu.
  • Incercati sa faceti cat mai multa miscare – de exemplu dansul se preteaza cel mai bine in aceasta perioada sau schiul pentru cei care merg la munte!
  • In ceea ce priveste mancarurile traditionale de Sarbatori, care pot deveni inamici ai greutatii noastre,  va recomand:
  1. Sarmale nu depasiti 2 bucati (de preferat fara mamaliga) ; e mai buna combinatia cu vita, sau sarmalele cu pui sau curcan. Cu cat au mai multa grasime cu atat sunt mai periculoase. Amestecul cu carne vita nu le va schimba insa gustul. Cand le incalziti, puneti in vas putina apa (grasimea va ramane in cratita).
  2. Salata de beouf singurul pacat este al maionezei (se poate inlocui cu maioneza light care are de 5 ori mai putine calorii). Incercati sa evitati asocierea cu alte glucide lente – orez, paste, paine, cartof, dulciuri.
  3. Piftia de porc (carne fiarta cu usturoi) daca puteti interveni la preparare: puneti in oala mai mult ciolan decat picioare porc si eliminati toata grasimea care se aduna la suprafata (dupa racire). Recomandari: in locul acesteia puteti consuma piftie de curcan!
  4. Ciorbeleeliminati grasimea de la suprafata si asociati cu ardei iute (accelereaza arderile). Evitati asocierea cu smantana!
  5. Preparate de carne de preferat muschiulet afumat si pastrama, carnatilor, tobei, sarmalelor, chiftelele, soriciului (care este 100 % grasime) sau dupa obiceiul american: inlocuiti porcul cu curcanul! In caz contrar, mancati cate putin si asociati cu salata verde sau de varza; evitati combinatia cu mamaliga, cartofi, orez.
  6. Cozonac si prajiturise recomanda 1 felie sau 1 prajitura pe/zi. Alte variante mai „ light” recomandate pot fi – crema de vanilie, placinta cu branza, prajituri cu fructe, salata de fructe. Nu uitati: de consumat pana in ora 16:00 si nu ca desert la masa!

Iar dupa sarbatori nu incercati diete severe, infometandu-va! Continuati sa aveti 4-5 mese zi, in limitele rezonabile pe zi si din grupele alimentare recomandate.

Si daca, totusi, ati exagerat cu mesele imbelsugate, nu va ingrijorati!

La Del Mar avem solutii sanatoase de revenire in forma dupa sarbatori, pentru toata lumea!

Sarbatori fericite si pline de sanatate!