Cum ne alegem vitaminele

Cum ne alegem vitaminele

Lipsa de energie a unui organism se manifesta printr-o stare de oboseala fizica sau psihica, care poate avea diverse cauze: de la suprasolicitare, carente vitamine sau minerale, la depresie sau stare de boala. De aceea, daca sunteti intr-una dintre situatiile de mai sus, va recomand sa consultati la un medic generalist sau medicul de familie, care va poate evalua global.
Dupa acest bilant medical si a stilului de viata, se pot face recomandari, in functie de cauza care a declansat aceasta stare:

  • o alimentatie echilibrata nutritiv, care sa cuprinda proteine , glucide si lipide de calitate, vitamine si minerale;
  • metode de relaxare ( de la exercitii de respiratie, pauze intre activitati, la un somn odihnitor si diverse activitati de recreere care vi se potrivesc si va fac placere);
  • miscare in aer liber, calatorii, exercitiu fizic care va atrage si va este la indemana. (Daca organismul este obosit fizic, atunci recomandarea este pentru odihna mai intai, si apoi sport.);
  • suplimente ( vitamine si minerale) in scopul cresterii imunitatii, a rezistentei organismului, pentru ca un organism obosit este mai receptiv la factori declansatori de boala;
  • tratamentul medicamentos in cazul unei afectiuni.

Alegerea corecta a suplimentelor nutritive se face cu ajutorul unui medic indrumator, care va evalueaza stilul de viata si din punct de vedere medical, si care va poate recomanda ce este mai potrivit pentru dvs. Nu toate starile de oboseala sau lesin sunt cauzate de lipsa de calciu!

O dieta echilibrata este cea care energizeaza, care da tonus organismului. Ea cuprinde:

  • proteine animale dar si vegetale (peste, carne slaba, oua, lactate, nuci, linte sau fasole boabe);
  • grasimi de calitate- necesare pentru ca intra in structura membranei neuronale ( uleiuri vegetale, seminte, nuci, migdale crude, peste). Acizii grasi de tip omega 3, continuti in pestele gras (somon, macrou, hering), dar si in in sau canepa, au rolul de a stimula functia de concentrare si atentie. De asemenea, grasimile bune din alimentatie, ajuta la absorbtia vitaminelor liposolubile (A, D, E,K), de aceea nu ne putem lipsi de ele intr-o alimentatie echilibrata.
  • glucide complexe, cu absorbtie lenta ( fructe, legume, orez salbatic, linte, naut, fasole boabe, cereale sau paine din faina integrala). Ele reprezinta principalul combustibil pentru muschi, si cresc tonusul psihic intrucat sistemul nervos se hraneste cu glucoza.O dieta fara glucide (Atkins, sau hiperproteica) ne face sa ne simtim fara vlaga.

Se recomanda ca legumele si fructele sa fie consumate cat mai mult in stare cruda, proaspata, iar cerealele sa fie integrale, neprocesate, pentru pastrarea vitaminelor si a fibrelor din compozitie.

Recomand vitamine complexe (asociate cu minerale), minerale de tip Magneziu, acizi grasi de tip Omega3 si suplimente naturiste – pe baza de spirulina, polen, laptisor de matca.

Exista perioade in care nevoia de suplimente vitaminice este mai mare:

  • iarna- cand aportul de legume si fructe proaspete este mai redus
  • in timpul unui efort intelectual mai mare sau in perioade de suprasolicitare in perioada de convalescenta a unei boli
  • la anumite categorii de oameni la care nevolie sunt mai mari – copii in perioada de crestere, batrani, gravide, lauze.

Miscarea, sportul sunt deosebit de importante atat pentru un tonus fizic excelent, pentru preventia unor boli ( diabet, boli cardiovasculare, osteoporoza), cat mai ales pentru un tonus psihic crescut ( descarca niste substante numite endorfine, care ne dau starea de bine). Recomandarile ghidurilor de practica medicala sunt de a face miscare cel putin 30 minute pe zi sau intre 160-240 minute pe saptamana.

Cand suntem obositi, nu este bine sa ne fortam limitele fizice, intrucat capacitatea de adaptare a organismului e depasita, rezervele sunt epuizate si apare oboseala conica. Omul a fost creat cu mecanisme de reglare si adaptare, care folosite in exces si dezordonat, vor ceda si atunci apar disfunctiile – obosela, tendinta de ingrasare, insomnii, anxietate, depresie, dureri.

In aceasta stare de EPUIZARE a resurselor, abuzul de cafea sau energizante, creeza o falsa stare de bine sau energie, intrucat reprezinta in continuare un factor excitant pentru un organism secatuit. Se recomanda mai bine un fresh de fructe si o portie de migdale crude (aport de magneziu si omega 3) , decat o cafea sau bautura energizanta. Iar in locul dulciurilor in exces, mai bine cateva tablete de ciocolata neagra, datorita aportului de magneziu, potasiu si antioxidanti.

Invata sa-ti asculti corpul! Opreste-te din cand in cand si da-i ENERGIE (fizica, materiala si spirituala).

Anda Avramesc,
Medic nutritionist
Healthy Life Consultant