De ce e bine sa mancam peste

 

De ce e bine sa mancam peste

 

fish-oil

Daca suferi de oboseala, probleme de memorie sau schimbari bruste de dispozitie, lipsa de Omega-3 poate fi raspunsul.De la sanatatea creierului pana la cea a inimii, haideti sa vedem ce ne spun expertii despre importanta acestei substante in viata noastra.

Cu totii stim ca pestele e sanatos, dar nu stim précis de ce. In afara proteinelor care se gasesc in peste, grasimile Omega 3 prezente in peste sunt absolut necesare pentru sanatatea si starea noastra de bine. De ce? Deoarece lipsa sau excesul de Omega 3 favorizeaza procesul de inflamatie, care cauzeaza multe probleme de sanatate.

Simptomele deficitului de Omega-3 includ:

  • Oboseala
  • Piele uscata
  • Proasta circulatie
  • Schimbari bruste de stare
  • Probleme de memorie

Din fericire,este usor sa avem un aport mai mare de Omega-3, dar totul depinde de cat de mult Omega 6 consumam.

Chris Clark, author al Nutritional Grail spune: “Omega-3 este unul dintre acizii grasi esentiali, celalalt fiind Omega-6. Chris explica: “Asa cum munca si relaxarea sunt in competitie pentru timpul tau liber, Omega-6 si Omega-3 sunt in competitie pentru aceleasi enzime. Deci, consumul excesiv de Omega-6, fapt destul de frecvent, impiedica aportul de Omega 3. Cel mult, consumul de Omega 6 trebuie sa fie de 3-4 ori mai mare decat cel de Omega 3, dar in dietele moderne acesta este de 20-30 de ori mai mare. Deci, eforturile noastre de a mari doza zilnica de Omega 3 din alimentatie sunt inutile, atat vreme cat nu minimalizam aportul de Omega 6. Principalele surse de Omega 6 sunt: uleiurile vegetale, in special porumb, soia, samburi de struguri si floarea soarelui.”

Odata ce suntem constienti de cat de mult Omega 6 avem in alimentatie, putem face mici ajutari, care sa aduca Omega 3 in echilibru. Chris spune ca aportul de alimente integrale este de preferat suplimentelor alimenatare.

“Aceste grasimi sunt extrem de sensibile la caldura si predispuse la oxidare, asa incat este mult mai sigur sa le luam din alimente integrale, in loc de suplimente alimentare. Ca sursa de Omega 3, alegeti peste de apa rece, dar si seminte de in, chia si canepa. Uleiul de masline, avocado si nucile in cantitati mici sunt suficiente pentru aportul de Omega 6. Consumati-le dupa pofta, dar spuneti adio uleiurilor vegetale”, ne indeamna Chris.

Cu drag,

Echipa Del Mar