De ce femeile mananca mai multe dulciuri?

 

De ce femeile mananca mai multe dulciuri?

  9

Vorbeam in numarul trecut al newsletter-ului nostru, despre importanta limitarii consumului de zahar si despre posibilitatea inlocuirii produselor rafinate, super procesate, cu fructe si legume proaspete.

Pentru a avea o stare buna de sanatate si pentru a intarzia procesul de imbatrinire a pielii si a organismului in general, Dr. Perricone ne recomanda in continuare sa consumam cantitati moderate de produse lactate, in special de lapte integral, acesta fiind plin de grasimi si de acid arahidonic. Branza tare poate fi o problema, de asemenea, dar cottage cheese cu continut redus de grasime este o sursa buna de calciu.

Exista insa un produs lactat foarte recomandat in dieta, ca parte esentiala a procesului de detoxifiere a organismului: iaurtul. Acesta mentine sanatatea intestinului prin introducerea de bacterii sanatoase. Lactobacillus acidophilus (unele dintre culturile vii existente in iaurt) sunt considerate probiotice, deoarece ele potenteaza cresterea bacteriilor sanatoase in tractul intestinal.

In timp ce consumul de zahar si produse lactate se recomanda sa fie limitat, este de dorit cresterea consumului de proteine, in special in cazul femeilor. Proteinele sunt esentiale pentru a repara “dezastrul” provocat de radicalii liberi. Lipsa proteinelor adecvate din alimentatie impiedica procesul de reinnoire celulara si grabeste procesul de imbatranire. Oamenii care arata mai batrani decat varsta lor biologica (si care nu sufera de vreo boala) au, invariabil, un aport redus de proteine in alimentatie.

Cercetarile arata ca femeile in special, tind ca consume prea putine proteine in favoarea carbohidratilor, datorita compozitiei unice a “chimiei” creierului lor. In mod natural, femeile au un nivel mai redus de serotonina (o substanta prezenta in creier) decat barbatii. Nivelul de serotonina se reduce si mai mult in perioada ciclului menstrual. Serotonina este un neurotransmitator responsabil cu starea de bine, care ne ajuta sa experimentam bucuria si starea de liniste. Atunci cand nivelul de serotonina scade sub zona de confort, una dintre cele mai rapide metode de a readuce la un nivel acceptabil este sa te rasfeti cu un bol de paste, o felie de tort sau alta forma preferata de carbohidrati.

Barbatii, pe de alta parte, au in mod natural un nivel mai ridicat de serotonina, deci ei nu simt atat de tare nevoia de a consuma carbohidrati in exces si tind sa aiba diete cu continut mai ridicat de proteine.

Si daca tot vorbim despre proteine, este important de mentionat faptul ca un anumit tip de proteina – pestele – ne ajuta sa beneficiem de nutrienti care lupta impotriva procesului inflamator: acizii grasi esentiali omega-3. Cele mai bune surse de omega-3 sunt: somonul, heringul, anchovies, snapper, bluefish si pastravul.

Obiceiuri alimentare sanatoase

Inainte de a alege meniul unei mese, spuneti in gand: “Am nevoie de o proteina, o sursa buna de carbohidrati si o cantitate mica de grasimi nesaturate.” Prin urmare, o masa tipica de-a dumneavoastra ar trebui sa constea intr-o bucata de pui sau de peste, fructe si legume proaspete si o sursa de grasimi “bune”, precum ulei de masline sau cateva nuci sau migdale.

Mai adaugati inca un obicei sanatos: mancati 4-5 mese pe zi – continand cantitati mici de mancare – si va veti pastra insulina la un nivel echilibrat.

Sursa: Dr. Nicholas Perricone