Detoxifiere emotionala – detoxifiere prin sport

Detoxifiere emotionala  – Detoxifiere

prin fitness, respiratie si stretching

 

Astept cu mare nerabdare si interes venirea primaverii, anotimp pe care il iubesc pentru ca simt ca este parte din mine.

Este perioada anului cea mai darnica, cu impliniri la tot pasul, cu diminetile racoroase si verzi, cu soarele cald si ingaduitor, anotimpul care imi da voie sa ma simt precum un copil fermecat de paleta de culori si miresme fine intalnite la fiecare pas.

Deoarece percepem culorile si parfumurile si cu inima, nu numai cu creierul, acestea au capacitatea de a ne transmite anumite stari sufletesti. De aceea pot spune ca pentru mine, primavara are o culoare si un parfum unic…parfumul si culoarea reinnoirii si implinirii fizice si spirituale, a reintoarcerii la inocenta.

Fiecare primavara este pentru mine prilejul reintoarcerii in timpul copilariei mele, in duminicile calduroase si senine, cand impreuna cu familia ii vizitam pe bunicii mei, ducand cu noi buchete bogate de flori, in diverse nuante de roz, galben, rosu, purpuriu, avand cel mai patrunzator parfum, acela al tineretii, al naturii, al frumosului.

Reintorcandu-ma in trecut, bucurandu-ma insa cu aceeasi intensitate si de prezent, ma incearca trairi  de detoxifiere emotionala, spirituala, mentala si fizica deopotriva.

Avand sansa sa descopar si sa imbratisez tainele educatiei fizice, dar si a terapiilor complementare si medicinii alternative, am inteles in urma cu multi ani cat sunt de privilegiat, asumandu-mi totodata obligatia de a oferi spre cunoastere si intelegere aceste secrete ale unei vieti sanatoase si  longevive si celor din jur.

“Mens sana in corpore sano” – “Minte sanatoasa in corp sanatos” nu reprezinta doar un dicton al vremurilor apuse, ci realitatea vremurilor prezente.

In cele ce urmeaza va voi “picta” in cuvinte, perceptia mea asupra unei vieti de impliniri fizice si emotionale, precum si pasiunea mea pentru activitatile fizice si terapiile complementare si intelegerea si dedicatia mea fata de toate acestea in decursul anilor.

Nevoia de miscare fizica, de exercitii, i-a determinat pe foarte multi practicanti ai acestor activitati fizice sa dezvolte principii si ideologii de antrenament, creand stiluri aparte, raportandu-se prin actiunile lor nu numai imbunatatirii performantei sportive, ci si imbunatatind starea fizica generala. Astfel  au luat nastere tipuri de exercitii, unele cu radacini in traditiile si artele orientale stravechi si occidentale mai noi, delimitandu-se stiluri aparte cunoscute astazi sub denumiri diverse: exercitii de gimnastica Yoga, pilates, chi-kung, tai-chi-chuen, fitness si gimnastica aerobica, stretching, inot etc., toate acestea ingloband aceleasi principii de baza, insa delimitandu-se prin anumite tehnici personalizate.

Fiind un vechi practicant al artelor martiale de contact, in timp am inteles nevoia proprie a unei surse de pace, sanatate si vitalitate, toate acestea coroborate oferindu-mi sansa de a invata cum sa-mi controlez trairile interioare, tensiunea si stresul cotidian.

Exercitiile cardiovasculare au numeroase beneficii, printre acestea  enumerand numai cateva: reglarea tensiunii arteriale, marirea cantitatii de colesterol HDL (care îndeparteaza colesterolul rau din celule), scaderea cantitatii de colesterol LDL, scaderea grasimii corporale, marirea densitatii capilare, scaderea cotelor anxietatii, tensiunii si depresiei, toate acestea reprezentand de altfel principii de baza ale detoxifierii organismului.

Exercitiile fizice ne ajuta sa aratam si ne simtim mai bine, sa ne intelegem pe noi insine mai bine si capacitatile noastre, ne permit sa fim mai plini de energie, sa crestem eficienta mentala si ne ofera o viziune mai optimista asupra vietii.

Exercitiile cardiovasculare si stretching-ul utilizeaza din plin beneficiile unei respiratii corecte.

Respiratia este functia prin care se asigura continuu si adecvat, atat aportul de oxigen din aerul atmosferic pana la nivelul celulelor care il utilizeaza, cat si circulatia in sens invers a dioxidului de carbon, produs al metabolismului celular.

POWER PLATE

Aceasta tehnica de antrenament, transmite vibratii intregului corp, stimuland reflexul natural care contracta muschii de 25-50 de ori pe secunda, activand pana la 98% din masa musculara, comparativ cu doar 20% din masa musculara activata de antrenamentele cu aparatele obisnuite de la sala.

Antrenamentul  Power Plate  va scapa de grasimea in exces si celulita, imbunatateste tonusul muscular, mareste echilibrul si forta musculara.

Cu aparatele Power Plate veti obtine un antrenament complet, al intregului corp, care include exercitii de stretching, echilibru, cardio, tonifiere musculara si masaj.

Foarte important de mentionat este faptul ca o sedinta de PowerPlate poate dura 30 de minute, astfel ca timpul alocat de obicei unui antrenament in sala de fitness poate fi castigat apeland la antrenamentele PowerPlate.

 YOGA

Originile Yoga se pierd negura timpului. Cautarile arheologice din Valea Indusului au permis scoaterea la lumina a unei placute de lut ars unde figureaza un personaj asezat in pozitia de „taietor”,adica intr-o postura caracteristica de Yoga clasica.

Originile primelor referiri explicite la Yoga merg pana la cele mai vechi Upanisade calificate de catre cercetatori ca fiind „vedice”.

Gimnastica Yoga practicata corect si sub indrumarea unui profesor dedicat poate avea efecte deosebite atat pe termen scurt, cat si pe termen lung.

Dintre aceste efecte pozitive le-as aminti pe urmatoarele:

– gimnastica Yoga arde caloriile! O ora de yoga arde un procent insemnat de calorii (expertii au calculat ca 1 ora de gimnastica yoga = ~245 calorii arse);

– Yoga confera  energie si flexibilitate;

– Yoga calmeaza si relaxeaza mintea! Calmeaza gandirea, ritmul respiratiei si diminueaza sentimentele de deprimare si anxietate;

– Yoga aduce un echilibru psihologic! Prin yoga ajungi la o stare de bine si la o acceptare deplina de sine. Iti construiesti increderea in forta corpului tau si sunt reduse la tacere toate mesajele negative din mintea ta;

– Yoga ne invata sa ne respectam corpul!

Articol realizat de Andrei Simion

Terapeut specializat

 Continuarea in numarul urmator…