Esti ce mananca mami

Esti ce mananca mami

pregnancy-nutrition1

Esti viitoare mamica si asta inseamna ca esti constienta de faptul ca atat alimentatia cat si obiceiurile tale, vor influenta comportamentul copilului tau. De regula, viitoarele mamici intra la regim de sarcina din momentul in care doctorul le da vestea cea buna.

Incepand de la fumatul pe timpul sarcinii, pana la alimentatia de tip fast-food, copilul tau poate resimti in viitorul sau de adult, consecintele acestor obiceiuri nesanatoase. In urma unor cercetari, s-a constatat faptul ca o mama ce fumeaza pe timpul sarcinii, poate influenta viitorul copilului, de a deveni sau nu fumator.

Aceleasi influente negative asupra copilului il poate avea si alimentatia de tip fast-food in timpul sarcinii, care creste probabilitatea ca, mai tarziu, copiii sa manifeste o puternica afinitate fata de acest tip de alimentatie. Intr-un studiu de doi ani la Facultatea de Medicina a Universitatii Colorado, asupra unor mame insarcinate si a fetusilor, s-a tras concluzia ca dieta unei mame insarcinate nu numai ca sensibilizeaza fatul fata de aromele, miresmele si gusturile incercate pe timpul sarcinii, ci produce si o  transformare fizica a creierului acestuia, influentand astfel preferintele viitoare ale copilului in materie de alimentatie.

Un alt studiu realizat in 2007 la Harvard Medical School, pe un esantion de 1044 de perechi mama-copil, a stabilit ca acei copii ale caror mame luasera “excesiv” in greutate in perioada sarcinii erau mai predispusi la obezitate timpurie decat cei nascuti de mame care “luasera insuficient in greutate”. Cu alte cuvinte , chiar controland factorii genetici, de dieta si alti factori comportamentali, mamele care au mancat mai mult au dat nastere unor copii predispusi la a manca mult.

Se dovedeste ca, la fel ca in cazul muzicii, in perioada fetala se dezvolta, de asemenea, preferinte pentru anumite gusturi si arome. Este realmente o mostenire biologica; s-a descoperit ca gusturile si aromele puternice – ca de pilda, usturoiul – sunt transmise prin lichidul amniotic si sunt “gustate” la propriu de catre fat. Dupa cum explica Minna Huotilainen, ” toate senzatiile olfactive si gustative ajung, prin intermediul lichidului amniotic, in cavitatea nazala si bucala. Se stie de mult timp ca lichidul amniotic contine o mare concentratie de gusturi specifice dietei alimentare a mamei. Asta explica in buna masura de ce un studiu a constatat ca, atunci cand mama a consumat multe alimente cu gust de usturoi sau vanilie in ultimele trei luni de sarcina, nou-nascutul a preferat laptele cu miros de usturoi sau vanilie, iar un experiment din 2001 a stabilit ca bebelusii ale caror mame bausera suc de morcovi in timpul sarcinii au manifestat ulterior o preferinta fata de cerealele cu aroma de morcov, in defavoarea celor obisnuite.

Julie Menella, psihobiolog la Monell Chemical Senses Center din Philadelphia, arata ca, intrucat lichidul amniotic retine gustul si aroma din alimentele, bauturile si mirodeniile consumate sau inhalate de mama si dat fiind ca sistemele olfactive si gustative ale fatului sunt pe deplin functionale in utlimele doua trimestre ale sarcinii, respectiv din saptamana a douasprezecea, nou-nascutul poate detecta aceste gusturi si mirosuri, dezvoltand o afinitate care ii va influenta preferintele.

Sursa: “Brand washing – Trucuri prin care companiile ne manipuleaza mintile si ne conving sa cumparam”

Martin Lindstrom