Viitorul alimentatiei sanatoase

 

Viitorul alimentatiei sanatoase

 

ViitorulAlimentatieiSanatoase

Daca cititi presa sau urmariti stirile TV, atunci stiti ca medicii nutritionisti si oamenii de stiinta par sa-si schimbe constant opinia asupra a ceea ce trebuie sa mancam. A descifra rapoartele cu informatii contradictorii ale specialistilor este adesea atat de confuz, incat aproape ca-ti vine sa-ti iei un hamburger cu cartofi prajiti si sa te simti fericit.

Inainte de a ne da batuti si a consuma cantitati mari de “mancare confortabila”, haideti sa vedem cum puteti obtine maximum de beneficii din ceea ce mancati.

Ani buni de cercetari au aratat ca cea mai buna dieta pentru rezolvarea unor probleme incepand cu combaterea efectelor vizibile ale imbatranirii pana la probleme grave de inima sau cancer, este consumarea unor cantitati suficiente de proteine de buna calitate, alegerea corecta a carbohidratilor si inlocuirea alimentelor rafinate, procesate cu fructe si legume.

Logica acestei scheme vine din studiul efectelor carbohidratilor asupra nivelului insulinei si al zaharului din sange. Atunci cand consumam carbohidrati, nivelul zaharului din sange creste, iar pancreasul secreta insulina, pentru a tine sub control nivelul zaharului. Problema este ca eliberarea de insulina pune metabolismul celular intr-un mod in care produce substante chimice inflamatorii (care favorizeaza procesul de imbatranire) si determina corpul sa acumuleze grasime.

Daca doriti sa aflati mai multe despre acest proces, va recomandam “Enter the Zone” de Barry Sear. In cartea sa, Dr. Sear explica faptul ca insulina, in cantitati mari, tinde sa creeze substante chimice care favorizeaza procesul inflamator. Rezultatul este nu numai imbatranirea prematura a pielii, dar si boli degenerative ca afectiuni ale inimii, cancer, Alzheimer si multe alte boli.

Cea mai buna cale de a ne asigura ca insulina este sub control este sa consumam alimente cu indice glicemic scazut – o lista care ne spune ce alimente cresc nivelul zaharului din sange pana la cote nesanatoase. Alimentele cu indice glicemic ridicat, precum cartofi, porumb si mazare, vor creste rapid nivelul de zahar din sange, deoarece zaharul pe care il introduc in corp se absoarbe foarte rapid. Obiectivul dumneavoastra ar trebui sa fie acela de a elimina incet aceste alimente din dieta si de a manca cantitati mai mari de fructe si legume cu indice glicemic scazut, precum brocoli, grapefruit, dovlecei. Aceste alimente elibereaza zahar in corp mai lent, deoarece ele tind sa aiba un continut de fibre mai ridicat sau sa contina grasimi sanatoase.

In plus, stim ca zaharul interactioneaza cu colagenul din corp intr-un mod in care creeaza un fenomen numit glycosylation (browning reaction). Acest proces determina cross-linking-ul* colagenului, care face pielea inflexibila si o predispune la hiperpimentatie.

Cel mai sanatos mod de evitare a “browning reaction” este reducerea la minim a zaharului rafinat din alimentatie si satisfacerea nevoii de dulce cu fructe sau dulciuri raw.

* Pe larg despre efectele zaharului asupra organismului, in numarul urmatorul al newsletter-ului Del Mar.

Sursa: “The wrinkle cure”, dr. Perricone