Acupunctura anti-stres

Acupunctura anti-stres

acupunctura1“O data YIn, o data Yang, acesta este Dao – Calea” , “omul este locul unde se intalneste influența Cerului cu energia Pamintului”, sunt citeva din ideile majore ale culturii chineze obsedata de căutarea mijlocului si a echilibrului , concretizate in tehnicile medicale – acupunctura in particular pentru a-l ajuta pe Om sa se integreze firesc ritmurilor naturii. Sunt 12 meridiane principale alese nu intamplator in analogie cu cele 12 luni si cele 12 ore chinezesti (o ora chinezeasca traditionala are 2 ore clasice).

Orice dezechilibru – activitate fizica sau intelectuala, emotionala in exces sau deficit – păstrat o perioada suficientă de timp si necorectat duce la apariția tulburărilor incluse in sindromul de distres (eustres-ul fiind tensiunea normala care da sens vieții).

Prin acupunctura se pune corpul in starea de echilibru innascut, starea in care corpul recupereaza modelul ideal de sănătate. Ritmul de viata din societatea modernă duce la folosirea predominanta a emisferei stangi, dezechilibru care in timp este perceput de corp drept stimul stresant. Prin acupunctura, se activează emisfera dreapta si se corecteaza simptomatologia somato-psihica ce acompaniaza stresul.

Energia Qi, esenta jing , spiritul shen sunt cele 3 principii care definesc omul  si prin acupunctura care este o medicina energetica se redescopera dimensiunea corpului energetic interior, se poate ajunge la o înțelegere directa- corporală si nu doar rationala a emotiiilor si a modului cum acestea ne modeleaza, se creste capacitatea de reacție a corpului la diversi factori nocivi fizici sau psihici.

 

Dr. Ciprian Popescu

Medic specialist acupunctura