Alimentele creeaza dependenta?

 

Alimentele creeaza dependenta?

 

HealthyLifestyle

Nu e chiar corect sa comparam dependenta sau pofta exagerata pentru anumite mancaruri cu dependenta de droguri, dar procesele chimice care le determina sunt destul de asemanatoare.

Atat poftele cat si dependenta de droguri actioneaza in zone ale creierului responsabile cu placerea si auto-controlul, care sunt guvernate de receptorii de dopamina.

Alimentele si drogurile care creeaza dependenta, anihileaza o parte dintre acesti receptori. Avand mai putini receptori, sfarsim prin a avea nevoie de cantitati din ce in ce mai mari din acestea, pentru a obtine aceeasi senzatie de “fericire” atunci cand le consumam.

Desigur, dependenta de droguri este mult mai periculoasa pentru organism, dar dependenta de anuminte alimente poate avea si ea consecinte serioase asupra noastra.

Care credeti ca sunt alimentele care se joaca cel mai tare cu receptorii vostri? Daca ati raspuns dulciurile si alimentele procesate, ati ghicit!

Nu va ingrijorati, asta nu inseamna ca trebuie sa renuntati la dulciuri si la mancaruri procesate pentru totdeauna. Inseamna doar ca este nevoie sa va “resetati” gusturile din cand in cand, pentru a va asigura ca creierul dumneavoastra reactioneaza corect la diversele alimente.

O metoda de “resetarea” care nu da gres este detoxifierea organismului. Chiar daca pare greu de crezut, detoxul “reseteaza” papilele gustative si reduce poftele si dependentele alimentare.

Notiunea de detox este atat de vasta, incat, probabil ca va intrebati cat de radical trebuie sa fie acesta pentru a servi scopului nostru. Ei bine, aflati ca este ideal sa faceti o cura de detox completa, un program coerent si complex, dar, daca acesta este prea mult pentru voi, puteti incepe cu metode simple, naturale si sigure precum folosirea alimentelor integrale, a ierburilor, a sucurilor de fructe si legume.

Pentru mai multe informatii despre rolul si beneficiile detoxului, va invitam sa faceti o programare la medical nostru nutritionist, dna dr. Anda Avramescu.

Echipa Del Mar