Aromoterapia

Aromoterapia

 

In aromaterapie, cel mai important element este uleiul esential si calitatea lui.

Mirosul plantei face atat legatura intre organism si nevoia lui fizica, cat si intre organism si nevoia spirituala a acestuia. Uleiul esential poarta energia plantei, de aceea este foarte importanta tara de provenienta, locul de recoltare influentand continutul de hormoni al plantei, care dau acesteia capacitatea de reechilibrare energetica si fizica. Cultura acesteia si modul de preparare pot fi foarte diverse, de aceea avem nevoie sa identificam falsul, chimicalele adaugate avand cu totul alt efect asupra organismului propriu.

Fiecare planta are numeroase efecte asupra organismului uman, care trebuie studiate si intelese, astfel incat cantitatile sa fie intr-un dozaj optim, pentru ca organismul sa nu fie intoxicat, chiar daca este vorba despre o substanta in esenta benefica.

Aromaterapia are o serie de modalitati de folosire:

aromacandela;
in uleiul de masaj;
aromomedalionul (este confectionat cu sau din lemn de scortisoara, acesta fiind un lemn neutru, permitand uleiului esential sa isi pastreze nemodificata esenta);poate fi adaugat in creme de corp si de fata;in baie (pe un cubulet de zahar sau amestecat cu putin lapte  sau miere).

Din cele mai vechi timpuri aromele uleiurilor esentiale sunt clasificate in note: nota superioara, cea moderata si cea medie.  Nota reprezinta ritmul in care uleiul esential se evapora sau cat de mult persista mirosul.

Nota superioara este reprezentata de zona capului, aceasta nota avand rol de tonifiere si actionand asupra organelor de simt si de concentrare a atentiei. Uleiurile care fac parte din nota superioara sunt:

menta – “uleiul limpezirii”,
melisa – “uleiul poeziei”,
eucalypt – “ulei energetic”,
cimbrisor – “uleiul vointei”
rozmarin – “elixirul tineretii”.
 

Nota medie este reprezentata de zona inimii, are proprieteti de echilibrare si actioneaza asupra :

repiratiei – plamani,
circulatie sangvina – inima,
asimilare – ficat,
imunitate – splina.
 

Uleiurile care fac parte din nota medie sunt:

iasomie – “uleiul dragostei”
ylang-ylang – “uleiul placerilor”
muscata – “uleiul regenerarii”
salvie – “uleiul feminitatii”
levantica – “uleiul relaxarii”
 

Nota inferioara este o nota de baza care relaxeaza, avand actiune asupra :

digestiei, tractului – gastrointestinal,
curatare de reziduuri.
 

Uleiurile din aceasata nota sunt:

ienuper – “uleiul meditatiei”
fenicul – “uleiul purificarii”
busuioc – “uleiul curajului”
patchouli – “uleiul senzualitatii”
arbore de ceai – “uleiul frumusetii”
 

De exemplu, uleiul de lamaie favorizeaza acomodarea usoara la noile conditii de viata, la oameni noi, intensifica interesele vitale, stimuleaza creativitateaa, ajuta la invingerea situatiilor dificile. Dintre indicatiile lui: imunitate scazuta, gripa, insomnie, cefalee, vertij, oboseala, intoxicatii alimentare, celulita, obezitate, fragilitatea unghiilor si a parului.

Mod de folosire :

Lampa de aromoterapie : 3-5 picaturi (insomnie, hipertonie, oboseala, afectiuni repiratorii, neutralizeaza mirosul de tutun).

Baie aromatica : 5-7 picaturi (afectiuni respiratorii, reumatism, celulita, favorizeaza eliminarea rezidurilor si reduce greutatea corporala).

Masaj si frictiuni: 5-10 picaturi cu 10 ml de ulei pentru masaj (mialgii, reumatism, varice).

Inhalatii: 2-3 picaturi cu 200 ml de apa, pe durata de 5-7 minute (afectiuni repiratorii).