Cantatul ne ajuta sa nu mai sforaim?

                                       

                                   Cantatul ne ajuta sa nu mai sforaim?

healthy cornerMedicii afirma ca exercitiile vocale pot fi cheia unui somn profund si odihnitor. Pe perioada somnului, relaxarea muschilor gurii, limbii si gatului, impiedica trecerea aerului, ceea ce poate determina sforaitul.

Expertii considera ca un simplu set de exercitii vocale pot intari muschii boltei palatine. Aceasta descoperire a fost realizata de catre o profesoara de canto, ce si-a propus sa-si ajute prietena sa nu mai sforaie. Alice Ojay a proiectat un program de exercitii vocale ce vizau in mod special gatul, tratand simultan atat sforaitul cat si apneaa in somn, o afectiune a respiratiei in timpul somnului profund.

Studiul a fost efectuat asupra a 60 de persoane, cu 30 dintre ele efectuand zilnic exercitii de canto, timp de 3 luni. Pana la sfarsitul experimentului, s-a observat o imbunatatire semnificativa a sforaitului persoanelor ce au exersat vocalizele zilnice, fata de cele ce nu au efectuat tratamentul. De altfel, medicul Malcolm Hilton, specialist otorinolaringolog, ce a supervizat  acest studiu, a ajuns la concluzia ca aceste exercitii zilnice de canto reduc frecventa si severitatea sforaitului, imbunatatind semnificativ calitatea somnului. De asemenea, persoanele participante au fost incantate de programul de exercitii, spunand chiar ca sunt usoare, relaxante si placute.

Dar mai sunt si alti factori ce ar trebui luati in considerare in combaterea sforaitului : spre exemplu obezitatea, principalul factor ce poate preveni aceasta afectiune.

Cercetarile au fost publicate in Jurnalul International de Otorinolaringologie si Chirurgia Capului si Gatului.