Ce este aromaterapia?

 aromatherapy-essential-oils

 

Ce este aromaterapia?

Aromaterapia este stiinta utilizarii uleiurilor esențiale din plante pentru vindecare. Deși cuvantul “aroma”, ne duce cu gandul la inhalarea uleiurilor, acestea pot fi, de asemenea utilizate pentru masaj pe piele sau administrate pe cale orala. Fie ca sunt inhalate, aplicate pe piele sau administrate pe cale orala, uleiurile esentiale castiga din nou atentia ca un tratament alternativ pentru infectii, stres, depresie, afectiuni dermatologice, precum si alte probleme de sanatate.

Ce sunt uleiurile esentiale?

Uleiurile esentiale sunt extracte din radacini, frunze, seminte sau flori. Fiecare conține propriul mix de ingrediente active, iar acest amestec determina scopul pentru care este utilizat uleiul. Unele uleiuri sunt folosite pentru vindecarea fizica – de exemplu, pentru a trata infecțiile fungice. Altele sunt folosite pentru valoarea lor emotionala – sporesc relaxarea, ne calmeaza si ne ajuta sa ne echilibram emotional. Uleiul esential de floare de portocal, de exemplu, contine o cantitate mare dintr-un ingredient activ care este considerat a fi calmant.

Care este istoria aromoterapiei?

Uleiurile esentiale au fost folosite in scopuri terapeutice de aproape 6.000 de ani. Chinezii, indienii, egiptenii, grecii si romanii le-au folosit in produse cosmetice, parfumuri, si remedii. Uleiurile esentiale au fost, de asemenea, frecvent utilizate in scopuri spirituale și ritualice.

Recent, René-Maurice Gattefosse, un chimist francez, a descoperit proprietatile de vindecare ale uleiului de lavanda cand l-a aplicat pe o arsura de pe mana lui, cauzata de o explozie in laboratorul sau. A inceput apoi sa analizeze proprietatile chimice ale uleiurilor esentiale si modul in care acestea au fost folosite pentru a trata arsurile, infectiile pielii, cangrena, si ranile soldatilor in timpul primului razboi mondial. In 1928, Gattefosse a fondat stiința aromaterapiei. Incepand cu 1950, terapeuti, cosmeticiene, asistente medicale, fizioterapeuti si medici, au inceput sa utilizeze aromoterapia in mod stiintific.

Cum functioneaza aromaterapia?

Cercetatorii au aratat ca simtul mirosului joaca un rol important in acest proces. Receptorii de “miros” din nas comunica cu unele parti ale creierului (amigdala și hippocampus-ul), care servesc drept depozite pentru emotii si amintiri. Moleculele de uleiuri esentiale pe care le inspiram stimuleaza aceste parti ale creierului si ne influenteaza starea de sanatate fizica, emoționala si mentala. De exemplu, oamenii de stiinta cred ca levantica stimuleaza activitatea celulelor cerebrale in amigdala similar cu modul in care o fac unele medicamente (sedative). De asemenea, cercetatorii cred ca moleculele din uleiurile esentiale pot interacționa cu hormoni sau enzime din sange.

Masajul aromaterapie este un mod foarte popular de a folosi uleiuri esentiale, deoarece funcționeaza in mai multe moduri, in același timp. Pielea noastra absoarbe uleiuri esentiale, le asimilam prin respiratie si, in plus, beneficiem si de terapia fizica a masajului in sine.

 

Cu drag,

Echipa Del Mar