Ce este meditatia ZEN

Ce este meditatia ZEN

Zen are la baza practica meditatiei, Zazen.

Zen este un principiu budist Mahayana care s-a dezvoltat la inceput in China secolelor VI-VII ca urmare a intalnirii dintre Budism si Taoism, patrunzand in Japonia prin filiera coreeana.

Termenul “zen” este o prescurtare a cuvantului “zazen”. Zazen este compus din doua cuvinte: “za” – a sedea si “zen” – in stare de meditatie.

foto_izda_oferta_120_1

Zen este o practica sau un exercitiu de meditatie prin care sunt anihilate toate distinctiile de ordin dualist: adevarat-fals, eu-tu, subiect-obiect, fiind asimilat ca o filosofie, si nu ca o religie.

Meditatia Zen este foarte simpla, fiind definite de constientizarea gandurilor si a starilor. Prin constientizare totul se lumineaza. Unul dintre cele mai importante principii din Zen este acela ca nu este spiritual sa oferi sau sa te oferi avand asteptari materiale din partea celor carora le-ai oferit atentia ta. Fie ca omul actioneaza sau da ceva, el asteapta mereu o multumire, fie la nivel constient, fie la nivel subconstient. Ei bine, Zenul este filozofia gratuitatii, a puritatii absolute.

Zen este practica posturii si a respiratiei corecte, cu corpul si mintea unificate, dincole de binele personal, detasat de complicatiile mintii egoiste, este “intoarcerea la conditia normala, originara, universala a corpului si a mintii”, cum o numeau filosofii vremurilor apuse.

Meditatia Zen (zazen) isi are originile in budism. In exercitiul zazen se disting trei elemente fundamentale: respiratia, pozitia corpului si atitudinea interioara.

–  respiratia – inspiratia si expiratia trebuie ritmate;

– pozitia corpului – practicantul se aseaza cu picioarele incrucisate, avand piciorul drept sprjinit pe coapsa stanga, iar pe cel stang pe cea dreapta, scopul acestei pozitii fiind relaxarea corpului si mintii;

–  atitudinea interioara – practicantul trebuie sa ramana impasibil fata de toate gandurile, constiinta fiind “golita” pentru a se ajunge la starea de “constiinta pura”. Ajuns la aceasta stare, dobandeste linistea interioara.

Retrageri de meditatie Zen

Retragerile de meditatie Zen se desfasoara pe parcursul mai multor zile si cuprind seturi de meditatii Zazen intercalate cu meditatie statica zazen ori chi kung si meditatii in miscare (plimbare meditativa), sesiuni de invataturi Zen, ritualul ceaiului japonez, trasul cu arcul (Kyu-do) si caligrafia Zen. Se practica pe parcursul intregii zile, in cicluri de cate 60 de minute, 45 de minute meditatii statice (Zazen) urmate de 10 minute de meditatii in miscare.

Aceste retrageri de meditatie se desfasoara in tacere totala si se recomanda chiar si evitarea contactului vizual si tactil intre participanti. In acest mod, sunt evitate pierderile de energie interna si stabilizate mai usor energiile din timpul meditatiilor.

Retragerile de meditatie Zen au la baza simplitatea si nu confortul fizic. In viziunea initiatica a tuturor practicilor de meditatie, cu cat este mai mare confortul, cu atat mai mica este claritatea mintii, rezultatele meditatiei zen fiind intinate, compromise.

Retragerile Zen pot fi practicate in dojo, temple sacre ori in aer liber, in gradina, in parc, pe faleza marii, pe creasta muntelui, oriunde ne simtim mai aproape de starea de eternitate.

Beneficiile meditatiei Zen

Beneficiile meditatiei Zen asupra sanatatii sunt recunoscute de numeroase studii. In perioada sederii mele in Montreal, Canada, am avut sansa de a-mi deschide propriul cabinet de terapii complementare (pe care l-am denumit “Ki to massage”) intr-un institut de meditatie zen si practica yoga “Heaven and Earth” Institute.

In cadrul acestui institut s-au facut numeroase cercetari privind beneficiile asupra organismului prin meditatie, cea mai evidenta activitate inregistrata fiind reducerea sensibilitatatii la durere.

Meditatia Zen poate creste capacitatea organismului de a-si mari capacitatea la efort si durere, ideea fiind aceea ca practicantii reusesc prin meditatie sa elimine durerea sau sa diminueze semnificativ  senzatia de durere urmare unui accident sau unei stari generale mai putin echilibrate.

Descoperirea reprezinta un punct de referinta in medicina alternativa, cu larg spectru de utilizare in afectiuni cronice musculare in mod special, si in particular in afectiuni osteo-articulare.

Elementele vitale ce ajuta la constientizarea si combaterea stresului in toate formele sale sunt asadar: conştiinta de sine, constientizarea propriului corp, controlul emotiilor si concentrarea atentiei, culminand cu reducerea sensibilitatii la factorii de stres.

“Daca mintea ti-e goala, ea va fi intotdeauna pregatita pentru altceva, va fi receptiva la orice. In mintea incepatorului, multe posibilitati isi gasesc loc, in mintea expertului, doar cateva.“ – Shunryu Suzuki  Roshi – fondatorul primului templu budist din afara Asiei , Tassajara Zen Mountain Center, San Francisco.

Eliberarea mintii, calmarea trupului si a sufletului, starea absoluta de pace si liniste reprezinta Zen.

Zen reprezinta esenta vietii.

Andrei Simion

Terapeut Specializat

Del Mar Medical Spa