Ce inseamna nutritia adecvata? Ce este BMR?

Ce inseamna nutritia adecvata?

Ce este BMR?

 

 

Mananca-inteligent--ca-sa-slabesti

O alimentatie sanatoasa poate fi asigurata doar respectand anumite reguli de nutritie.

Care alimente ii sunt necesare organismului pentru a creste si a se reface, cum sa le suplimentam, cum sa le pregatim in cea mai apetisanta forma, fara a le distruge proprietatile curative,sunt intrebari pe care trebuie sa le avem in vedere in viata de zi cu zi.

Pentru a asigura functionarea adecvata a reactiilor complicate si aproape nelimitate care sunt necesare sanatatii optime a organismului nostru, nutritia corespunzatoare este absolut esentiala. Acest lucru nu inseamna numai asigurarea unei cantitati suficiente de hrana, dar si consumul in proportii corecte al anumitor categorii de alimente.

In toate tipurile de alimente pe care le consumam, fie ca sunt de provenienta animala sau vegetala, exista doar 50 de nutrienti – substante necesare pentru crestere si inlocuirea tesuturilor afectate. Acestia pot fi grupati in sase categorii principale, dupa cum urmeaza:

Nutrienti primari

        1. Carbohidrati/ 2. Lipide/ 3. Proteine/4. Minerale/ 5. Vitamine/ 6. Apa.

Regimul amlimentar si celulita

 

Primele trei categorii din cele sase – carbohidratii, lipidele si si proteinele – asigura energia necesara organismului pentru mentinerea tuturor functiilor vitale. Aceasta cantitate de energie este masurata cu ajutorul unor unitati numite calorii. Caloriile sunt utilizate nu doar pentru masurarea energiei consumate in organism, dar si pentru a ne arata cantitatea de energie continuta in hrana.

Chiar si atunci cand o persoana sta culcata, complet relaxata, cu stomacul gol, este necesara o cantitate importanta de energie care sa asigure mentinerea functiilor vitale. Aceasta energie este cunoscuta sub denumirea de rata metabolica fundamentala (BMR). La o persoana de varsta medie, indicele este cuprins intre 1200 si 1800 calorii/zi, reprezentand mai mult de jumatate din consumul zilnic de energie.

Creierul consuma circa 20% din BMR-ul nostru total. Insa, spre deosebire de celelalte parti ale corpului precum muschii, cantitatea de energie utilizata de creier ramane constanta intreaga zi, chiar si atunci cand activitatea cerebrala este foarte intensa.

Urmariti numarul urmator al newsletter-ului nostru, pentru a afla mai multe despre carbohidrati – alimentele care asigura energia.

Sursa: “Hrana pentru sanatate”, de Jethro Kloss