Curele de slabire elimina apa, nu si grasimea!

Curele de slabire elimina apa,

nu si grasimea!

 

Fit girl eating healthy

Stiati ca prin curele de slabire rapide vom elimina doar apa din organism, nu si grasimea?!

Succesul este o iluzie?

Atractia este pur si simplu irezistibila: „Slabiti 5 kg in 10 zile cu aceasta noua formula, confirmata stiintific”. Si descurajatul supra-ponderal, inca dispus sa lupte, se agata si de acest fir de iarba. El trebuie sa creada.

Scaderea in greutate e scadere in greutate, nu-i asa? Are vreo importanta metoda folosita?

Majoritatea celor care scad in greutate isi inchipuie ca pierd grasime. In realitate insa, se poate intampla de multe ori sa piarda in principal apa si muschi .

In ultimul timp, au revenit la moda pilulele pentru slabire. Multe dintre ele contin diuretice, care elimina apa din organism. Intrucat corpul omenesc este format in proportie de 70% din apa, este lesne de inteles cum aceste pilule reusesc cu relativa usurinta sa inlature rapid cateva kilograme de apa. Cifrele in dreptul carora se opreste acul indicator al cantarului sunt incurajatoare – cel putin pentru cateva zile. Treptat insa, organismul se reechilibreaza, recuperand apa, si o data cu aceasta sunt recastigate si kilogramele pierdute.

Ingestia unei supradoze de proteine va produce, in esenta, acelasi rezultat. Ficatul transforma excesul de proteine in azot ureic sangvin (AUS), care sileste rinichiul sa elimine fortat apa din organism. Este necesara de sapte ori mai multa apa pentru a „spala” produsii rezultati din metabolismul excesului de proteine, comparativ cu apa necesara eliminarii produsilor de degradare a carbohidratilor sau grasimilor.

Retetele de slabire cu efect rapid profita de acest lucru. Adoptarea unui regim alimentar hiperproteic (foarte bogat in proteine) duce la scaderi spectaculoase in greutate, realizate in timp scurt. Avand insa in vedere marele pericol pe care il comporta, aceste regimuri sunt aproape intotdeauna limitate la perioade scurte de timp, in general doua saptamani. Si in acest caz cantarul arata cifre multumitoare, insa greutatea revine in scurt timp la nivelul anterior, pe masura ce organismul recupereaza apa pierduta.

Concluzia vine de la sine: administrarea de pilule diureutice sau supradozele de proteine ne creeaza doar “iluzia” ca slabim. In realitate nu fac decat sa ne deshidrateze, si asta pentru o scurta perioada. Singura solutie pentru atingerea si mentinerea greutatii dorite este adoptarea unui stil de viata sanatos, cu grija pentru o alimentatie care sa asigure greutatea corespunzatoare, sa previna boli cardiovasculare, degenerative, etc. Alimentatia sanatoasa trebuie sa fie echilibrata calitativ (proteine, glucide cu absorbtie lenta, lipide sanatoase), cantitativ (potrivit cu varsta si activitatea fizica) si sa fie preparata corespunzator. Ceea ce este foarte important, vital chiar, pentru un stil de viata sanatos, este numarul de mese – cel putin 3 mese fixe/zi.

Nu este usor sa adoptam un program disciplinat de mese pe care sa le si respectam. Dar daca vrem sa aratam bine si sa fim sanatosi, trebuie sa ne impunem acest lucru ca obiectiv personal.

 

Vera Savin

Kinetoterapeut, Del Mar Medical Spa