Detoxifiere emotionala – Detoxifiere prin fitness, respiratie si stretching

Detoxifiere emotionala  – detoxifiere

prin fitness, respiratie si stretching

 cotinuare din numarul precedent

 

home_3

 

PILATES

Joseph Hubertus Pilates este inventatorul faimoaselor exercitii Pilates care au devenit o moda si o metoda care a demonstrat rezultate exceptionale. Exercitiile au fost create cu scopul de a reprezenta un program de recuperare fizica pentru soldatii raniti in Primul Razboi Mondial.

Pilates incorporeaza beneficiile aerobicului, antrenamenelor fizice cu propria greutate, exercitiilor yoghine, imbogatindu-ne cu energie si buna dispozitie.

Beneficiile pilates:

–   imbunatateste forma fizica a corpului;

– imbunatateste sanatatea articulatiilor, mareste mobilitatea si agilitatea intregului corp;

–   sporeste forta fizica si rezistenta si previne posibilele leziuni;

– imbunatateste controlul mintii asupra corpului, mareste consecventa si increderea;

–   corecteaza si rectifica pozitia spatelui, prin reducerea durerilor cauzate de postura defectuoasa.

 

CHI-KUNG

Chi kung-ul era foarte extins in China antica. Marturiile istorice indica faptul ca in timpul dinastiei Yao, acum 4000 ani, oamenii utilizau un anume dans pentru a-si intari corpul si a-si regla respiratia si circulatia energiei si sangelui cu scopul de a preveni si vindeca bolile.

CHI KUNG ( CHI – energie, KUNG– munca) este o metoda terapeutica chinezeasca ce combina miscarile suave ale corpului ale corpului, cu concentrarea mentala si cu respiratia pentru a creste energia personala.

Chi Kung-ul este o parte a medicinii traditionale chinezesti care stabileste ca boala apare atunci cand energia vitala a omului este intrerupta intr-un anumit loc.

Beneficiile Chi Kung:

–  elibereaza energia, regleaza organismul, intareste sanatatea si previne boala;

– imbunatateste functiile tuturor organelor si sistemelor corpului: sistemul cardiovascular, sistemul respirator, sistemul digestiv, sistemul nervos, sistemul endocrin, sistemul imunitar, cel locomotor si intregul metabolism.

TAI-CHI-CHUEN

Originea Tai-chi-chuen a capatat de-a lungul anilor, valente mistice, datele istorice mentionand ca aceasta arta martiala interna ar fi luat nastere cu aproximativ trei sute de ani in urma, in provincia Henan.

Actualmente, tai-chi-chuen-ul este raspandit si popularizat pe tot globul, aceasta datorita multiplelor beneficii fizice, mentale si spirituale pe care le aduce practicarea sa.

Beneficiile practicarii tai-chi-chuen:

– o sanatate perfecta;

– supletea ligamentelor;

– circulatia sangelui stimulata permanent;

– activarea sistemului nervos;

– mentinerea in exercitiu permanent a aparatului respirator.

FITNESS si GIMNASTICA AEROBICA

Conceptul de „fitness” isi are originea in literatura de specialitate anglo-saxona, vizand cresterea calitatii vietii si mentinerea starii optime de sanatate.

Fitness-ul reprezinta o forma automotivanta de practicare sistematica a exercitiilor fizice, in scopul imbunatatirii calitatii vietii fiind, in acelasi timp si o conditie dinamica bazata pe o buna stare de sanatate.

Exista mai multe componente ale fitness-ului: intelectual, social, spiritual si fizic.

Beneficiile exercitiilor de fitness si aerobic:

–   modelarea si fortificarea intregului sistem muscular;

–  dezvolta un corp sanatos, viguros, puternic, estetic si armonios, sporeste capacitatea la efort a organismului si imbunatateste functiile aparatului respirator.

STRETCHING

Este exercitiu fizic fara contraindicatii pentru omul sanatos, marele sau avantaj fiind acela ca poate fi practicat oricand si oriunde.

Exercitiile de stretching efectuate dupa o metoda corecta au mult mai multe efecte asupra organismului, decat simpla ameliorare a flexibilitatii:

–  imbunatatesc performantele fizice generale ale organismului;

–  cresc capacitatea de relaxare fizica si mentala;

–  reduc riscul de accidentare la nivelul articulatiilor, muschilor si tendoanelor;

– reduc tensiunea si durerea musculara dupa efort – amelioreaza mobilitatea prin stimularea producerii de lichid sinovial (in articulatii) si a elementelor ce  intra in compozitia tesutului conjunctiv;

– reduc severitatea durerilor menstruale (dismenoreea).

Practicarea unei activitati fizice regulate nu are ca scop numai dobandirea si mentinerea unei mobilitati crescute sau cresterea fortei fizice.

In randurile de mai sus ati regasit deseori referiri la imbunatatirea functiilor aparatului respirator prin intermediul exercitiilor de Yoga, Chi-kung sau Tai-chi-chuen.

Activitatea fizica efectuata periodic si cu motivatie reprezinta, alaturi de exercitiile de respiratie o forma de detoxifiere naturala.

Doua dintre caile naturale de detoxifiere a organismului sunt:

– aparatul respirator prin respiratie;

– pielea, prin respiratie si transpiratie;

In timpul exercitiilor fizice, nevoia de oxigen a organismului creste. Pe durata practicarii exercitiilor trebuie acordata o atentie deosebita respiratiei (inspiratie, expiratie), pentru obtinerea unor efecte benefice.

Prin inspiratia profunda oxigenul din aer si energia curata sangele, plamanii eliminand apoi deseurile sub forma dioxidului de carbon.

Prin expiratie (prelunga, lenta) se restabileste apoi echilibrul intregului organism.

O respiratie deficitara va obosi intreg organismul, creand blocaje energetice, in special la nivelul aparatului cardio-vascular si al celui respirator, incetinind puterea de reactie a organismului si scazand astfel capacitatea la efort si puterea de refacere si implicit imunitatea tuturor functiilor vitale organismului.

Prin respiratie si respectiv transpiratie, organismul reuseste detoxifierea si purificarea intregului organism.

Caile de patrundere in organism si agentii potential toxici sunt:

– poluarea aerului – factor toxic ce patrunde prin aparatul respirator ;

– contactul pielii cu substante toxice sau sintetice;

– alimente si lichide contaminate, poluate sau de sinteza sau chiar toxice;

– apa contaminata sau poluata.

Respiratia este strans legata de practica energetica interna, ele fiind indispensabile una alteia. Tehnicile energetice chinezesti mentionate mai sus fie statice (meditatii – chi kung) fie dinamice (implicand miscari – tai chi chuen) se bazeaza foarte mult pe anumite tipuri de respiratie.

Respiratia impreuna cu practica energetica merita cea mai mare atentie. Este cel mai important lucru pentru sanatatea noastra, reprezentand metoda cea mai comuna si la indemana, pentru o detoxifiere complexa si de durata.

Andrei Claudiu Simion,

Terapeut specializat