Fundamentele practicii yoga

FUNDAMENTELE PRACTICII YOGA: 

Respiratie,  Sigilii,  Punct focal,  Vinyasa

 

foto_izda_oferta_120_1Aspectul cel mai vizibil al sistemului Ashtanga Yoga sunt diversele posturi efectuate. De mai mare importanta insa este continutul mai putin evident, mai  ascuns. Acesta consta in trei tehnici fundamentale care leaga posturile impreuna ca si cum ar fi niste margele pe o sfoara sau o ghirlanda cu flori.

Sistemul a fost structurat astfel incat sa functioneze ca o meditatie dinamica, unde tranzitiile dintre posturi sunt la fel de importante ca posturile in sine.

Cele trei tehnici sunt : Ujjayi Pranayama, Mula Bandha si Uddiyana Bandha.

Ujjayi pranayama inseamna “respiratie victorioasa” sau lungirea/intinderea victorioasa a respiratiei, prin urmare extinderea fortei vitale. Practicarea acestei tehnici necesita constrictia usoara a glotei (deschizatura superioara a laringelui) si inchiderea partiala a ei cu epiglota. Astfel respiratia capata o sonoritate specifica. Sunetul are diferite implicatii. In primul rand este o tehnica ce tine de pratyahara (a 5-a ramura) care retrage simturile spre interior. Um alt aspectar fi urmatorul: sunetul respiratiei ne poate spune aproape tot ce avem nevoie sa stim si sa invatam despre atitudinea noastra in postura. Cateodata respiratia poate avea um sunet fortat, incarcat, scurt, agresiv, superficial sau rapid. Prin readucerea ei la um sunet placut, usor, lung si echilibrat, incepem procesul de corectare al atitudinilor negative si daunatoare din viata noastra.

In ziua de astazi, avem tendinta sa ne focalizam doar pe respiratia abdominala, lucru care are consecinte negative asupra posturii corporale si care duce la rigiditatea cutiei toracice.

In yoga folosim atat abdomenul cat si toracele pentru a respira. Musculatura intercostala este lucrata prin respiratie activa. Scopul este sa respiram mai profund astfel incat vitalitatea organismului creste. Modul prin care obtinem acest lucru este sa expiram mai intai complet pentru a face loc noii inspiratii.

Exista doua motive pentru care ne dorim cresterea capacitatii respiratorii: lungind inspiratia, crestem si cantitatea de oxigen necesara; lungind expiratia eliminam mai multe toxine.

Bandhas

Termenul “bandha” inseamna legare impreuna, sigilare. Folosim aceasta tehnica pentru a lega impreuna/ a contopii respiratia, miscarea si atentia (constienta).

Prima bandha se numeste Mula Bandha care se treduca prin “sigiliu de baza”. Baza se refera aici la radacina coloanei vertebrale, perineul. Perineul este o musculatura care se intinde intre anus si organele genitale. Prin contractarea usoara a musculaturii pubo-coccigiene cream un sigiliu energetic care capteaza prana, impiedicand-o sa se scurga din corp prin partea de jos a coloanei. Se zica ca Mula Bandha impinge prana in canalul central, numit sushumna, care este echivalentul subtil al coloanei vertebrale.

Uddiyana Bandha lucreaza cu abdomenul inferior si consta in contractarea usoara a musculaturii transverse abdominale, care se intinde orizontal si trage continutul abdomenului spre coloana. Este important sa izolam partea superioara a transversului abdominal de cea inferioara si sa lucram doar cu zona de sub ombilic. Daca contractam tot peretele abdominal, impiedicam libertatea de miscare a diafragmei. In momentul in care reusim sa tinem ferm abdomenul inferior, iar cel superior relaxat, diafragma se misca líber si intreg abdomenul functioneaza ca o camera de combustie a unui motor, diafragma fiind pistonul. Asta produce o puternica oscilatie a presiunii sanguine intra-abdominal, mecanism benefic sanatatii organelor abdominale.

Drishti, punctul focal, pune in practica a 5-a ramura din yoga, cea a retragerii simturilor – pratyahara.

Mintea are tendinta sa se ataseze de orice intalneste, sa sara de la un obiect la celalalt sau de la o experienta la alta. Astfel ne indepartam de adevarata noastra natura. Retragerea simturilor inseamna acceptarea faptului ca stimulii externi nu vor putea niciodata sa ne satisfaca total.

Retragerea simtului auditiv se intampla prin ascultarea propriei respiratii, iar retragerea simtului vizual prin drishti, punctul focal. Retragandu-ne spre interior dezvoltam o atentie proprioceptiva, atentie care concentreaza energia vitala in corp.

Vinyasa

Ideea centrala a sistemului vinyasa este trecerea de la postura la respiratie si, prin urmare, realizarea ca posturile, ca toate formele de altfel, sunt impermanente. Singurul element permanent pe parcursul practicii este constanta atentie asupra respiratiei.

Ashtanga Vinyasa Yoga este o practica creata pentru a pastra un echilibru intre forta si flexibilitate, si pentru a creste temperatura corpului (asigura eliminarea toxinelor si prevenirea accidentarilor).

Daca sunt practicate doar asane, se poate ajunge la um exces de flexibilitate, care dezechilibreaza aliniamentul corpului. Pozitionarea propice a osaturii, in special a coloanei vertebrale, este asigurata de um anumit grad de tensiune musculara. Prin metoda vinyasa dezechilibrul este evitat prin construirea fortei necesare pentru a sustine flexibilitatea dobandita Principiul care sta la baza, in acest context, este acela al expansiunii simultane in directii opuse.

 

Alexandra Solomon

Instructor Yoga

Del Mar Medical Spa