Mancatul constient 2 (Mindful eating)

Mancatul constient 2

(Mindful eating)

 

 dr corner

 

In numarul trecut al newsletter-ului nostru, va prezentam conceptul de mancat constient, adus in lumina de catre dr. Susan Alberts. Ea ne spune ca am putea uita de diete, caci mindful eating este exact opusul ideii de dieta. Conform lui dr. Susan Alberts, tot ce trebuie sa facem este o schimbare in creierul nostru, care dureza numai 2 secunde. 

Plusurile mancatului constient

Susan ne spune ca “Practicand mancatul constient atunci cand esti calm, acesta va devenI un obicei”. Mancatul constient nu prezinta riscuri, atata vreme cat respecti toate regulile. Poti sa-l incepi imediat! Poti folosi o carte care sa te ghideze pe acest drum, dar “trucul” este sa SAVUREZI ceea ce mananci si sa mananci numai atunci CAND ITI E FOAME. Odata ce ai asimilat aceste obiceiuri, ar trebui sa devina relativ usor.

Este ciudat faptul ca noi, oamenii, avem abilitatea de a ne convinge pe noi insine ca nu e nicio problema atunci cand trisam facand drumuri dese catre frigider. Susan sustine ca atata vreme cat nu ne inventam scuze, mancatul constient ar trebui sa faca minuni. “Cateodata clientii spun: Am mancat toata felia de tort intr-un mod constient”. Acestia nu realizeza ca poti manca mancaruri bune, inclusiv tort, dar intr-un mod constient. Ei au tendinta de a justifica mancatul in exces, spunand ca au facut-o intr-un mod constient. Mancand cu adevarat constient la o cina la care esti invitat, te poate pune intr-o lumina ciudata in fata celorlati, dar atata vreme cat tu esti multumit cu tine insuti, ce-ti pasa?

Cassandra Barns, terapeut nutritionist la The Nutri Centre spune ca, per total, mancatul constient reprezinta un stil de viata minunat. “Sunt intrutotul de acord cu tot ceea ce presupune mancatul constient. Un motiv foarte important pentru care oamenii se ingrasa, sau pur si simplu nu se simt bine este acela ca, intr-un fel, acestia isi “abuzeaza” corpurile “aruncand” mancare in ei”. In aceasta societate, petrecem atat de mult timp mancand ca activitate secundara, in timp ce ne uitam la TV, citim ziarul, sau vorbim cu cineva la telefon. Mancand fara a constientiza acest lucru, in mod inconstient, nu poti aprecia mancarea si corpul nu este capabil sa digere mancarea, ceea ce inseamna ca ai nevoie sa mananci mai mult, pentru a obtine mai multa satisfactie. “Deci, daca mananci constient, corpul tau este satisfacut cu mai putin, deoarece primeste mai multe senzatii si mai multa satisfactie cu mancarea pe care o mananci”, spune Cassandra.

 

Top 5 sfaturi ale lui Susan pentru a manca constient:

  1. Incetineste ritmul: “Studiile arata ca acesta te poate ajuta sa reduci cantitatea de mancare cu 30%! Foloseste orice strategie care functioneaza, pentru a realiza acest lucru. Poate fi sa tii pasul cu cel mai lent participant la masa sau sa pui furculita jos intre inghitituri. Aminteste-ti ca nu esti la concurs.
  2. Simte: “Foloseste-ti simturile. Inainte de fiecare inghititura, ia-ti o jumatate de secunda sa o mirosi, sa o privesti, sa ii examinezi textura, sa ii observi gustul.”
  3. Stai jos: “Conteaza unde mananci! Suna simplu, dar mancatul in picioare tinde sa ne faca sa pierdem controlul asupra a cat de mult mancam. Incearca sa te asezi la masa si sa “cinezi” cu adevarat, in loc doar sa mananci. Foloseste o farfurie adevarata si o furculita adevarata. Acestea te vor face sa percepi masa ca pe una speciala si sa te bucuri de ea ca atare.”
  4. Stai. “Fii prezent! Impune-ti sa nu cazi in capcana mancatului pe pilot automat, impune-ti sa controlezi situatia. Asta te va ajuta ca, in loc sa inghiti o tona de crackers fara sa simti nimic, sa te bucuri de sarea de pe fiecare cracker.”
  5. Savureaza: “Intreaba-te — mancarea asta mie mi se pare ok sau chiar imi place cu adevarat? Uit-o daca nu e grozava.”

 

Ce parerea aveti? Susan v-a convins sa mancati constient?

Sursa : Dr Susan Albers, autoare a cartii Eating Mindfully si Eat Q: Unlock the Weight-Loss Power of Emotional Intelligence