Masajul Californian

Masajul Californian

 

Asa cum o indica si numele, masajul californian a devenit cunoscut la inceputul anilor ’70, in San Francisco, California, in mijlocul unui grup de terapeuti ce militau pentru libertatea de exprimare a sentimentelor, echilibrul global al persoanei si pentru relaxarea corpului.

Dintre acestia, Margaret Elke a creat o tehnica cu totul aparte, pe care a denumit-o generic masajul californian, masaj ce deriva din masajul suedez clasic.

In timp, dupa anii ’80, tehnicile efectuarii masajului californian s-au diversificat, acesta a devenit mai profesionalist, fapt ce a dus la popularizarea lui in intreaga lume.

In prezent, acest masaj cunoscut si sub denumirea de Terapia Esalen, experimentata, elaborata si promovata de catre Institutului Esalen, California, privilegiaza descoperirea corpului si a emotiilor, printr-o abordare foarte blanda, bazata pe ascultare si prezenta, urmata de relaxare si eliberare totala a emotiilor, urmarind sa stabileasca o armonie intre corp si psihic. Este vorba de o tehnica foarte relaxanta, care reduce considerabil efectele stresului (dureri de spate, oboseala, insomnie).

Intr-un context de ascultare, acest masaj permite abordarea anumitor stări traumatice pentru a le depasi.

Tehnica terapeutica prin masaj californian fost adoptata şi la îngrijirile paliative (contra durerii).

Acest tip de masaj, mai mult ca oricare, insista pe notiunea de contact.  Pentru ca aceasta tehnica sa fie exercitata in conditii optime este nevoie de o cantitate considerabila de ulei pentru masaj.  Pacientul, intins pe masa de masaj este invitat sa-si constientizeze tensiunile si emotiile inscrise in memoria corporala, iar mai apoi sa se abandoneze  acestei experiente, totul culminand cu eliberarea de tensiuni si sentimente negative.

Este un masaj al intregului corp utilizand miscari lungi, lente si fluide in scopul obtinerii unei relaxari fizice si psihice deosebite. Imbina efectul relaxant cu cel terapeutic, contribuind la ameliorarea durerilor acute sau cronice.

Masajul este un excelent remediu impotriva stresului, insa are un efect stimulant pentru sistemul circulator si limfatic.  Totodata, este recomandat pentru regularizarea ritmului respirator, favorizeaza procesele digestive si ajuta la eliminarea toxinelor acumulate in corp.  Este o terapie excelenta in caz de insomnie si stres, stari de oboseala acuta si tensiuni nervoase.

Masajul californian, este mai intai de toate un masaj relaxant care privilegiaza miscarile lente si cuprinzatoare practicate la nivelul intregului corp. Fiind foarte senzual se practica fara haine. Combinand elemente din aromaterapie si tehnici de masaj, terapeutul utilizeaza un ulei special, in general ulei esential, care sa permita o alunecare usoara dar in acelasi timp sa relaxeze prin aromele placute.

Tehnica de baza consta in „sculptarea” corpului in intregime cu ajutorul manevrelor de effleurage, petrisaj si vibratii, majoritatea efectuate doar la suprafata pielii. Este un masaj bland, amplu, mainile executand un fel de coregrafie armonioasa pe suprafata intregului corp.

Reprezintă un masaj cu ulei al întregului corp, lent şi armonios, în care manevrele de effleurage executate cu presiune de-a lungul corpului, sunt progresive. Terapeutul cheamă persoană masată să resimtă tensiunile şi emoţiile, pentru ca, pe parcursul sesiunii terapeutice, pacientul sa se elibereze de orice forma de stres. Acesta tehnica de masaj este destul de raspandita în centrele de recuperare, devenind in ultimii ani, una dintre terapiile spa signature, datorita elementelor de aromaterapie, dar si pentru viziunea cu totul speciala asupra masajului de relaxare.

Beneficiile masajului Californian  – Esalen

Masajul californian se adreseaza tuturor persoanelor care cauta un adevarat moment de relaxare.

Este recomandat indeosebi persoanelor stresate.

Stimuland usor numeroase terminatii nervoase, permite regasirea intr-un mod foarte placut si in scurt timp a starii de bine. Efectele pozitive se regasesc atat la nivel fizic, pentru ca actioneaza in sensul tonifierii musculaturii si hidratarii pielii, dar si la nivel psihologic, avand efect relaxant, detensionant.

* Articol de Andrei Claudiu Simion – Specialist Masaj & Wellness, pentru desprespa.ro