Nutritie pentru o sarcina sanatoasa!

Nutritie pentru o sarcina sanatoasa!

 

Dr corner

Primul gand, din momentul in  care ai aflat ca esti insarcinata, va fi ca de acum inainte va trebui sa mananci cat pentru doi. Nu e chiar asa! In pofida tuturor sfaturilor nedorite, primite de la toata lumea (insarcinata sau nu) trebuie sa stii cateva reguli de baza ce privesc alimentatia ta corecta pe timpul sarcinii.

Mai intai de toate, trebuie sa stii ca alimentatia sanatoasa ar trebui sa inceapa dinainte de a ramane insarcinata. A avea un plan nutritional bine pus la punct, nu numai ca-ti va creste sansele unei conceptii sanatoase, dar iti va ajuta si corpul sa faca fata schimbarilor instalate odata cu sarcina.

A asigura o nutritie optima pe timpul sarcinii este ceea ce ii poti oferi mai bun copilului tau. Doctorul te va sfatui ce ai de evitat (mezeluri, cafeina in exces, branzeturi moi, alcool, etc.) dar putini iti vor oferi sfaturi detaliate despre cum sa arate planul tau nutritional.

Low fat diet – not so good!

Corpul unei femei “construieste” efectiv o fiinta umana in intregime, pe durata sarcinii, si astfel ea are nevoie de multe resurse de calitate pentru sustinerea micutei fiinte din interior – mai ales proteine, grasimi bune, legume si fructe si anumite suplimente pe care nu si le poate lua din alimentatie.

Categoriile de alimente pe care ar trebui sa te concentrezi:

  • Proteine: marea majoritate a femeilor au nevoie de 80 de grame de proteine in plus, pe zi, pentru o sarcina sanatoasa. Cercetarile au demonstrat ca aportul adecvat de proteine scade riscul de preeclampsie (o conditie specifica femeilor insarcinate, caracterizata prin hipertensiune arteriala si proteinurie, adica un nivel crescut de proteine in urina) dar si de alte eventuale complicatii.
  • Grasimi: de obicei sunt cel mai intalnit “obstacol” la femei, pentru ca marea majoritate a femeilor evita grasimile in dieta sau in regimul alimentar zilnic. Consumand grasimile adecvate, vei asigura buna dezvoltare a organelor interne ale bebelusului si a sistemului nervos al acestuia. Ar trebui sa alegi surse sanatoase precum carnea (chiar si cea rosie), unt, oua, ulei de masline, ulei de cocos, nuci, produse lactate, etc.
  • Legume si fructe: acestea vor oferi o varietate de vitamine, minerale si fibre si incluzand legumele verzi, vei creste de asemenea nivelul vitaminei K din corp (vitamina K activeaza osteocalcina, o proteina care joaca rol in metabolismul de sinteza a oaselor).
  • APA: volumul de sange din corpul tau va creste, iar acesta va trebui sa suplimenteze fluidele pentru a asigura lichidul amniotic in care se afla bebelusul. Band suficienta apa (de obicei 2-3 litri pe zi) te va ajuta sa scapi de greturile matinale, de eventualele constipatii si iti va asigura atat tie cat si copilului tau, hidratarea adecvata.

Cu siguranta vei lua in considerare si ce anume ai de evitat:

–  cafeaua: cel mai bine ar fi sa te rezumi la o singura cescuta de cafea pe zi (cat mai slaba posibil);

–  mancarea procesata: evita  chimicalele nedorite din mancarea procesata, pentru ca studiile au aratat ca in lichidele care circula in cordonul ombilical se gasesc pana la 200 de chimicale, provenite din acest tip de alimentatie;

–  zaharurile: nu reprezinta cele mai bune alegeri alimentare pe durata sarcinii, iar la unele femei chiar pot cauza probleme. Inlocuieste snack-urile dulci cu legume si fructe. Sunt mult mai sanatoase.

Suplimentele din timpul sarcinii ar trebui sa fie personalizate in functie de nevoile viitoarei mamici si ar trebui sa fie prescrise de catre medicul care urmareste sarcina.

Suplimentele de baza sunt:

  • Probioticele,
  • Omega 3,
  • Vitamina D,
  • Acidul folic,
  • Fierul,
  • Calciul.

Nu e foarte greu sa mentii un plan nutritional sanatos, mai ales atunci cand te gandesti la starea de sanatate a bebelusului tau, fapt ce iti va da si mai multa incredere in ceea ce iti doresti sa fie sau sa devina cel mic.

Sa nu uitam ce spune Martin Lindstrom : ”Esti ceea ce mananca mami!”.

Andra Grigore
Kinetoterapeut,
Del Mar Medical Spa