SLOW FOOD/vs FAST FOOD

SLOW FOOD/vs FAST FOOD

 

 

Fast food este o miscare care s-a dezvoltat ca urmare a cresterii societatii de consum si se refera la alimentele preparate si servite rapid. Desi termenul a fost introdus in 1951, conceptul de alimente gata-preparate a existat inca din Roma antica ( ex. paine cu vin servita in piete). Modern, alimentele de tip Fast food sunt distribuite in restaurante- lanturi Fast food, chioscuri sau automate cu monede. Caracteristicile acestei alimentatii sunt: portii mari, pret mic si mod de preparere rapid ( prajire sau microunde). Ingredientele folosite asociaza frecvent maioneza, ketchup si alte sosuri. Lanturile de Fast food care s-au dezvoltat au capatat si diverse specificuri regionale; in US – se servesc hamburgeri, cartofi prajiti, pizza; in Anglia – peste si cartofi prajiti ( “ fish and chips”), in tarile arabe- falafel, kebab, iar in tarile asiatice – taitei si orez prajit ( noodles).

Au existat multe critici la adresa alimentatiei de tip Fast food, datorita continutului mare in calorii, a grasimilor rele ( de tip trans) si a marimilor portiilor. Grasimile de tip trans sunt grasimi cu efect negativ asupra sanatatii, stand la baza bolilor cardiovasculare, a bolilor metabolice ( obezitate, hipercolesterolemii), a bolior degenerative si a cancerelor. Acest lucru a ingrijorat autoritatile de SANATATE PUBLICA, cele de  NUTRITIE, care recomanda pentru mentinerea sanatatii si prevenirea bolilor, un aport< 1% de grasimi trans din totalul caloric.

Miscarea Slow Food a aparut in 1989, cu scopul de a apara bucataria si ingredientele traditionale si care are ca fundament- eco-gastronomia ( adica mancarea trebuie produsa intr-un mediu curat si ecologic). A aparut in 2007 si in Romania, prin interesul dat agriculturii si micilor producatori din Romania. Aceasta miscare continua sa se manifeste impotriva schimbarilor climatice si a sigurantei alimentare.

Ambele curente reprezinta etape in dezvoltarea unei societati de consum. Prima se refera la nevoia consumatorului de cantitate ( portii mari si rapide), iar a doua la nevoia acestuia de calitate. Consumatorul nostru a evoluat! Il vom lasa pe el sa decida ce este mai bine sa aleaga functie de : sanatate, accesibilitate, gust si pret.

Dr Anda Avramescu
Medic Consultant Nutritie