Stay hidrated!

 

Stay hidrated!

 

 

To-be-successful-stay-hydrated

Sa fii hidratat/a adecvat in timpul exercitiilor fizice este foarte important. Atletii au cea mai  mare nevoie de a-si mentine hidratarea la nivel optim. Apa este cel mai important nutrient pentru viata, cu foarte multe functii importante, dintre care mentionez: reglarea temperaturii, lubrefierea articulatiilor, transportarea nutrientilor si toxinelor in corp.

Inainte de antrenament

Asigurarea hidratarii adecvate inainte de antrenament este foarte importanta, mai ales daca exersezi intr-un mediu cu temperaturi ridicate. Daca esti deshidratat/a inainte sa incepi efortul fizic, temperatura corpului va incepe sa creasca imediat si inima ta va trebui sa munceasca mai mult decat in mod normal. Asta poate avea un efect negativ asupra performantelor tale si poate duce la alte complicatii serioase. O modalitate de a verifica daca esti bine hidratat/a, este sa-ti verifici culoarea urinei. Ar trebui sa fie galben pal; cu cat este mai inchisa la culoare, cu atat ai nevoie de si mai multa apa. Daca urina este de un galben inchis, sau crezi ca esti deshidratat/a, bea incet fluide cu 4 ore inainte de antrenament si daca testul urinei nu este spre bine, continua sa bei apa si inainte de antrenament cu 2 ore. Asta va permite suficient timp pentru ca fluidele sa fie absorbite de corp.

Cantitatea recomandata de apa: 500 ml cu 2 ore inainte

In timpul antrenamentului

Daca esti chiar si foarte putin deshidratat/a, aceasta iti poate afecta performantele sportive, deci este important sa nu uiti de nivelul fluidelor consumate. Cantitatea de apa necesara depinde de cat de mult transpiri si cat dureaza antrenamentul. Iti dai seama de cat de multe lichide pierzi in timpul efortului, cantarindu-te inainte si dupa antrenamentului. Pentru fiecare kilogram pierdut ai nevoie de 1,5 litri de apa. Este foarte important sa nu astepti pana ti se face sete inainte sa bei – atunci este deja prea tarziu si deja vei fi deshidratata.

Cantitatea recomandata de apa : 300 ml

Dupa antrenament

Odata ce efortul fizic s-a terminat, esti pregatit/a sa te hidratezi bine. Nu numai ca va fi revigorant, dar iti va regla nivelul de fluide din corp si iti va ajuta muschii sa se recupereze. Aminteste-ti mereu ca ai nevoie sa-ti inlocuiesti fluidele pierdute in timpul exercitiilor fizice – nu astepta pana te vei deshidrata de tot. Cu cat bei apa mai repede dupa antrenament, cu atat refacerea muschilor tai va fi mai rapida.

Desi esti extenuat/a si te simti in stare sa bei zeci de litri de apa dupa efortul fizic depus, este foarte important sa iti controlezi cantitatea de apa ce o vei consuma, pentru ca prea multa apa iti poate dauna si iti poate cauza un fenomen rar dar destul de periculos pentru organism, numit hiponatremie.

Cantitatea recomandata de apa: 750 ml