Studiu de caz: Recuperare medicala postoperatorie meniscectomie artroscopica, menisc intern si shaving bont ligamentar

Recuperare medicala postoperatorie meniscectomie artroscopica, menisc intern si shaving bont ligamentar

Studiu de caz

 Dr. Vlad Georgeanu

Medic primar ortoped
Asistent Universitar
Spitalul Clinc de Urgenta Sf Pantelimon

In urma unui accident la schi (4 ian 2008) pacientul a suferit o entorsa grava la genunchiul stang  (leziune in toarta de cos menisc intern genunchi stang, luxata intercondilian si leziune completa LIA – genunchi stang).

Power Plate my5 Acceleration Training Machine 44La o luna dupa accident, s-a intervenit chirurgical, efectuandu-se meniscectomie artroscopica menisc intern genunchi stang si shaving-ul bontului ligamentar. Postoperator s-a instituit un program de recuperare functionala sub indrumarea fiziokinetoterapeutului in vederea tonifierii musculaturii coapsei. Dupa patru luni de la accident s-a practicat cea de-a doua interventie chirurgicala (ligamantoplastie arrtroscopica ligament incrucisat anterior, procedeul os-tendon – os, fixate cu suruburi resorbabile de interferenta).

Recuperarea postoperatorie clasica a fost destul de dificila, la aproximativ 1 luna mentinindu-se o atrofie semnificativa a cvadricepsului femural stang. In momentul respectiv, tinind cont si de stabilitatea multumitoare a genunchiului operat s-a decis instituirea recuperarii cu Power Plate, metoda care s-a dovedit deosebit de eficienta atat din punct de vedere al tonusului cat si a masei musculare. La 4 luni postoperator pacientul si-a reluat activitatea sportiva obisnuita (alergare), iar la 6 luni i-am permis activitati deosebit de solicitante pentru genunchi (tenis, ski).

Tinind cont de aceasta evolutie consider Power Plate–ul o metoda deosebit de eficienta in recuperarea postoperatorie pentru chirurgia genunchiului.

 
Andra Grigore, Kinetoterapeut
Del Mar Medical Spa

Obiectivele tratamentului de recuperare au fost mentinerea indolaritatii, cresterea progresiva atat a gradului de mobilitate articulara cat si a tonusului muscular a membrului inferior stang.

Din programul de kinetoterapie au facut parte exercitii ce implica mobilizari pasive si active, alternand izometria cu izotonia, impunand revenirea musculaturii dupa perioada de imobilizare si “imbracarea” noii articulatii cu un “manson”, care sa o sustina, astfel incat sa nu apara accidente postoperatorii.

Programul de recuperare medicala (kinetoterapie clasica) s-a derulat pe perioada a patru luni cu o frecventa de 3-4 sedinte/saptamana.

Dupa cea de-a doua interventie chirurgicala (LIA), am reluat programul de recuperare functionala a membrului inferior stang. Dand dovada de multa constiinciozitate, Rares a avut rezultate foarte bune, atingand mai devreme decat preconizasem telurile propuse. Acest fapt ne-a permis ca in numai trei luni de la cea de-a doua interventie sa introducem in programul de recuperare, pe langa aparatele clasice de kinetoterapie si Power Plate. Am optat pentru combinarea celor doua tipuri de antrenament deoarece este stiut faptul ca, la nivel ligamentar, recuperarea medicala este complicata si de lunga durata. Ne-am bazat pe Power Plate pentru a reduce timpul necesar recuperarii si efortul depus de pacient.

In cadrul antrenamentului cu Power Plate, vibratiile intind muschiul si se creeaza reflexe, iar apoi acesta se contracta ritmic (intre 30-50 contractii pe secunda in functie de frecventa setata). Pe Power Plate se face un antrenament de forta, de mare intensitate, fiind solicitate mai mult de 97% din fibrele musculare, rezultand o crestere a fortei si rezistentei.

Am inceput cu un program de tonifiere abordat in maniera statica constand in exercitii in cadrul carora membrul inferior stang al pacientului era antrenat cu ajutorul vibratiilor produse de Power Plate. In timpul exercitiilor s-a alterant sprijinul pe ambele membre inferioare, cu sprijin doar pe membrul inferior stang.

S-au folosit parametrii: timp 30 de secunde, frecventa (numarul de contractii pe secunda): 30. Numarul de exercitii pentru tonifiere in primele 12 sedinte, pe durata de o luna, a fost de 5. S-a dozat progresiv forta cu care actiona Power-Plate-ul, prin modificarea unghiului de la nivelul genunchiului membrului inferior stang.

Am continuat cu partea  de stretching, in care folosind un numar de 3 exercitii  a  fost produsa o relaxare reflexa a muschilor  si o reducere simultana a activitatilor capetelor musculare. S-au redus rezistenta la intindere si sensibilitatea la durere, cu ajutorul exercitiilor de stretching, fluxul sangvin indus de vibratii (temperatura muschiului creste).

Dupa acest prim set de 12 sedinte am reluat acelasi program de exercitii, dar in maniera dinamica.Treptat, am marit si numarul contractii pe secunda (35 contractii) mentinand constanta variabila timp (30 de secunde). La jumatatea acestui set de sedinte am crescut si variabila timp la 45 sec. (mentinand frecventa de 30 de contractii/secunda).

Dupa doua luni si jumatate programul a fost abordat si aplicat fara restrictii, starea pacientului permitand acest lucru.

 

Rares Dobromir
Sales Director
BT Production

M-am dus la Del Mar in carje, la doua saptamani de la prima operatia, cea de de menisc. M-am bucurat ca nu trebuie sa fac recuperare intr-un spital. Mi-a placut atmosfera de acolo si in special oamenii, care m-au incurajat dar m-au si pus la treaba.

In iunie m-am operat din nou, de data asta interventia a fost la nivelul ligamentului. Am reluat recuperarea la mai putin de o luna. Mi-au propus sa introducem si Power Plate. La inceput am fost reticent cu Power Plate-ul, nu mai auzisem de aceasta forma de antrenament si cu atat mai putin nu ma gandeam ca ar fi potrivita pentru partea de recuperare. Am inceput cu “recuperea clasica” si am vazut ca merge bine. In scurt timp am capatat incredere in Andra si m-a convins sa ma urc pe Power Plate. Mi-a placut din prima, imi dadea senzatia ca “lucrez”. Mi s-a parut eficient. Mai ales ca vedeam alti clienti care lucrau pentru tonifiere si aratau foarte “in forma”. Ma gandeam ca poate la anul o sa pot si eu sa-mi reiau forma fizica de dinainte de operatie. Dar asta s-a intamplat mult mai repede.

Dupa mai putin de trei luni de la a doua operatie eram intr-o forma fizica foarte buna. Ma simteam total “recuperat” si cu toata musculatura tonica. De atunci merg la antrenamente regulat, de trei ori pe saptamana. Dupa sase luni de la ultima interventie chirurgicala, am fost la schi. Eram “super fit”. Power Plate-ul este o forma foarte buna de antrenament pentru oamenii ocupati, care nu au mult timp la dispozitie si nu pot aloca o ora sau mai mult pentru un antrenament. Imi place faptul ca e e eficient si ca nu ma plictisesc. Andra imi introduce tot timpul exercitii noi, care ma motiveaza sa continui.