Vindecare pe sunetul muzicii

Vindecare pe sunetul muzicii

 

Putem defini muzica drept un fenomen vibrator, de aceeasi natura cu culoarea (sunetul este doar un aspect al ei). Corpul nostru emite sunete si culori. Emite lumina care este numita aura (si pe care nu stim sa o vedem, astfel incat cei mai multi oameni au si uitat de existenta ei):

puterea muzicii asupra corpului

“Orientati-va cercetarile spre sunet (…). Acest lucru va va face sa intelegeti faptul ca ceea ce numim culori care emana din corp sunt manifestarea lui”.

                                                                                  Edgar Cayce (Lectura 281-25)

Muzica oamenilor ar trebui sa fie un ecou al muzicii naturii si un ecou al muzicii sferelor celeste. Pitagora nu a fost primul, si nici singurul, care a evocat “cantecul astrilor”: dupa el, multi ganditori, scriitori si muzicieni vor vorbi despre el. Platon a facut aluzie la el in relatarea pamfilianului Er, in care acesta, povesteste:

“ca era intr-un loc de unde se vede o lumina traversand cerul (…). Pe fiecare dintre cercuri este asezata o sirena, care se roteste odata cu el, facand sa se auda o singura nota a vocii sale, totdeauna pe acelasi ton. Dar din aceste opt note diferite (a fiecarei planete) rezulta un singur efect armonios “

                                                                                             Platon, Republica X, Op. Cit., p.20

Boethius, in secolul al VI-lea, reia si dezvolta acasta idee, expunand in detaliu ceea ce el numeste “musica mondana” sau “muzica luminilor”. Boethius va prezenta o echivalenta intre note si planete:

Luna     Mercur          Venus       Soare         Marte          Jupiter              Saturn

Re              Do               Si                   La                Sol                   Fa                         Mi

Stiind ca fiecare zi a saptamanii corespunde unei planete, de la care ii vine numele (luni = ziua Lunii, marti = ziua lui Marte, etc), asta inseamna sa atribui fiecarei zile a saptamanii o nota muzicala. Acest nomenclator al zilelor saptamanii pare de origine egipteana.

Muzica este in mod natural o cale de progres spiritual. Auzul este unul dintre simturile apartinand unuia dintre sistemele nervoase ale corpului, sistemul nervos sensorial. Pentru fiinta umana, acesta este precum calea de trecere intre aspiratiile spirituale si aspiratiile mentale. Este evident ca sistemul auditiv poate actiona doar pentru ca este conectat cu sistemul nervos.

Corpul fizic, corpul mental si corpul spiritual sunt mentinute impreuna de un anumit regim vibrator. Cand sunetele modifica acest regim vibrator, coeziunea naturala a celor trei corpuri se modifica. Astfel cantecul, muzica, vocea, al caror impact modifica lungimile noastre de unda, ne induc o suma de stari diferite – stari numite relaxare, extaz, transa, stare de constiinta alterata. Forta vitala, energia cosmica, divina, care actioneaza in adancul oricarei fiinte vii, urca atunci de-a lungul coloanei vertebrale, trecand din centru glandular in centru glandular (din chakra in chakra). Cei sapte centri glandulari majori (hipofiza, pineal, timusul, tiroida, suprarenalele, celulele lui Lyden, gonadele) sunt in mod normal “inchisi”. La impactul anumitor sunete, ei se “deschid”, ca sa lase sa urce energia vitala.

Ati ascultat vreodata zgomotul marii inregistrat pe un CD? Ascultandu-l, ne dam seama ca, de obicei, cand ne aflam pe o plaja, acordam mai multa atentie vederii valurilor in miscare decat zgomotului lor. Cu ajutorul acestor CD-uri, le descoperim mii de nuante si ritmuri, care atunci ne-au scapat. Trebuie sa insistam asupra acestei ascultari a zgomotului valurilor pana in momentul in care actiunea asupra sistemului nervos incepe sa se faca simtita.

Rugaciunea si meditatia ajuta mult la maturizarea psihologica. Daca se mai adauga si muzica, procesul va fi atunci mult mai rapid. Transformarea personalitatii, slefuirea ei, inlaturarea unor tendinte negative pot sa se faca mult mai repede daca folosim muzica.

Indiferent de maladie, bolnavul este totdeauna o persoana care sufera de o lipsa de coordonare intre cele trei corpuri ale sale (fizic, mental si spiritual). Exista un fel de decalaj, de necoordonare vibratorie: aceasta aduce boala in corpul fizic. Cum sa corectam carenta de vibratie? Facand apel la vibratiile muzicale. Da, muzica poate sa vindece. Dar ce tip de muzica trebuie sa folosim pentru vindecare? Orice muzica poate fi buna, cea instrumental, cea vocala – numai sa fie conectata la muzica naturii.

Depresia, care a fost botezata cu o multime de nume stiintifice, fara sa se reuseasca cu adevarat vindecarea ei, este manifestarea unei boli a corpului spiritual si a corpului mental. Insomnia si starile anxioase pot fi diminuate si chiar vindicate cu ajutorul muzicii, cu trei conditii:

  1. Sa ai la indemana muzica potrivita (si asta nu inseamna orice muzica);
  2. Sa vrei sa te vindeci;
  3. Sa nu contracarezi efectul muzicii prin exces de medicamente, care creeaza dependenta, efecte secundare si, in final, o otravire chimica a corpului fizic.

Daca esti deprimat si asculti o muzica armonioasa, ecou al muzicii sferelor spirituale, te reconectezi automat la radiatia energiilor cosmice, care sunt vesele si constructive. Vindecarea bolilor mentale, a tulburariloe psihologice va fi cu atat mai eficace, cu cat bolnavul va fi pus in contact cu natura.

Pe scurt, totul este vibratie. Orice gand dizarmonic (concretizat sau nu prin act sau emotie) se manifesta printr-o lungime de unda perturbatoare. Aceasta, pe termen lung sau scurt, provoaca boala, introducand discordante vibratoare intre diferitele parti ale corpului si intre cele trei corpuri ale unui individ. Organul afectat emite vibratii dizarmonice: vibratii sonore, care se percep deja dupa sunetul vocii bolnavului; vibratii luminoase, evidente imediat si in aura. Celulele acestui organ bolnav se afla atunci intr-o situatie critica, prinse intr-un val vibrator discordant. Totusi ele “doresc” sa revina pe lungimea de unda corecta. Muzica, prin vibratiile sale, poate sa redinamizeze celulele in actiunea lor, aducandu-le acea energie vitala de care duc lipsa.

La Del Mar va propunem pentru sedintele de masaj si ritualurile spa sunetul al mantrelor. Credem  cu tarie ca sunetul divin al acestora mareste credinta de sine a fiecaruia. Aceste elemente sonore ale limbii sanscrite sunt entitati permanente si sunt de o importanta vesnica. Mantrele de relaxare va vor ajuta sa va eliberati de stres chiar si in cea mai provocatoare zi. Atunci cand mintea si/sau organismul  sunt tensionate sau obosite , atunci cand aveti dureri, confuzii sau epuizari, relaxarea nu mai reprezinta ceva ce “ar trebui” ; este vitala. Mantrele pot adaposti mintea de ganduri negative, de oboseli fizice si psihice si de multe alte probleme.

Andra Grigore

Kinetoterapeut

Del Mar Medical Spa