What is Mindful Eating

Mancatul constient

(Mindful eating)

 

Daca ti-am spune ca nu mai trebuie sa tii diete niciodata si ca tot ce trebuie sa faci este o schimbare in creierul tau care dureza numai 2 secunde, ai incepe sa razi, nu? Ei bine, poti sa razi, pentru ca chiar o sa uiti de diete.

Sa incepem prin a spune ca mancatul constient nu este un nou tip de dieta, ci exact opusul unei diete. Mananci ceea ce vrei, atunci cand vrei si nimic mai mult.

6a0105367efbd0970b01543887ba5d970c-piDr Susan Albers, autoare a cartii Eating Mindfully si Eat Q: Unlock the Weight-Loss Power of Emotional Intelligence spune: “E vorba despre a fi mai constient de cum mananci decat despre ceea ce mananci. Mindful eating nu este o dieta. Nu exista meniuri sau retete. Cu totii avem automatisme in cadrul obiceiurilor de mancare, fie ca e vorba despre a sta pe canapea si a baga in gura chipsuri sau covrigei in mod inconstient, fie despre a manca la pranz indiferent daca ne e foame sau nu. Cei care mananca constient sunt constienti de obiceiurile lor alimentare si de cum mananca. Ei sunt cu un pas inaintea foamei. Ei mananca atunci cand le e foame si se opresc atunci cand s-au saturat.”

Suna simplu, nu? Ideea de a manca constient este veche de secol, dar asta nu inseamna ca este invechita, ci de fapt, ea poate fi raspunsul la dilema vietii contemporane: mancatul.

Celebritati precum Goldie Hawn si Gwyneth Paltrow au imbratisat aceasta idee, iar Oprah o iubeste. Articole pe acest subiect apar tot mai des in ultima vreme in ziare precum The New York Times, The Independent si recent The Telegraph.

Ce este mancatul constient?

Ai fost vreodata in fata computerului, infulecand o tableta de ciocolata in timp ce lucrezi total concentrat la ceea ce lucrezi, pana cand, fara sa-ti dai seama, ciocolata s-a terminat si tu ai ramas cu dorinta PUTERNICA de mai multa, desi nu mai aveai cu adevart nevoie? Ei bine, exact asta este tipul de obicei pe care mancatul constient cauta sa il elimine.

Healthy-Eating-Habits-

Dr Susan spune: “Mancatul constient te ajuta sa mananci mai incet, sa savurezi si sa nu mai mananci pe pilot automat. Clientii mei numesc mancatul inconstient ‘zombie eating’.”

Vointa este cheia stapanirii artei de a manca constient. Nu exista nicio forta magica care sa te ajute sa stapanesti aceasta arta, niciun grup de support sa te sustina, ci mancatul constient tine numai de tine.

Este de asemenea greu sa ignori anii in care oamenii ti-au spus ce trebuie sa mananci. Daca urmezi planul nutritional de 3 mese pe zi sau pe cel de 5 mese pe zi sau orice alt plan, o viata de lectii de nutritie cu sfaturi care se bat cap in cap este destul de dificil de scos din minte. Asta inseamna ca daca tie iti spune corpul ca trebuie sa mananci un pumn de nuci la pranz, asta trebuie sa faci.

Susan spune: “Poti sa mananci mancarea care iti place – in mod constient si sa slabesti.”

Ea mai spune ca daca iti propui, atunci mancatul constient este ceva ce oricine poate sa stapaneasca. “Este mai usor decat isi inchipuie multa lume. Cand iti impun acest lucru, este mult mai dificil sa ajungi sa te comporti ca si pe pilot automat. Cu toate acestea, e nevoie de practica repetata. Obiceiurile sunt de multe ori greu de inlaturat. Ne intoarcem la ele atunci cand suntem stresati,” spune ea.

Statisticile arata ca o treime dintre femeile din UK tin o forma sau alta de dieta si ca in medie, ele isi petrec 31 de ani din viata lor tinand diete. Se pare ca nu avem idee despre ce vrea corpul nostru, ce nevoi are si cum sa fim sanatosi – ceea ce te invata mancatul constient este sa intelegi si sa tii cont de aceste lucruri. Susan spune ca mancatul constient dezvolta o atitudine fireasca si sanatoasa fata de mancare.

“Cand manaci in mod constient, simti ca ai mai mult control. De asemenea, te bucuri de mancare mai mult. Cand oamenii se bucura de mancare, tind sa manance mai putin. Mancatul constient ajuta la stoparea mancatului de stres. Cand mananci contient, mananci doar atunci cand ti-e foame”, spune Susan.

Si asta nu te ajuta numai la pierderea in greutate. Mancatul constient ajuta la ameliorarea multor alte afectiuni. “Doar eliminarea mancatului inconstient – fara a face nimic in plus, poate avea un impact fantastic asupra greutatii si a intregului nostru corp. Mancatul constient s-a dovedit ca imbunateste aspectul, reduce IMC, lupta impotriva diabetului, reduce cheful de a manca. In plus, se reduce tensiune si nivelul colesterolului. Cu alte cuvinte, sunt atatea beneficii!

Sursa : Dr Susan Albers, autoare a cartii Eating Mindfully si Eat Q: Unlock the Weight-Loss Power of Emotional Intelligence