Cu ce inlocuim zaharul (principalul inamic al tineretii)?

Del Mar Special – Summer Edition
02/Jul/2015
Revista Elle – Ianuarie 2015 – DelmarmedSpa
29/Jul/2015

Cu ce inlocuim zaharul (principalul inamic al tineretii)?

Cu ce inlocuim zaharul (principalul inamic al tineretii)?

 

mancare-sanatoasa

Stii ca zaharul nu este sanatos, dar nu poti sa renunti cu totul la dulciuri? Ai multe alternative naturale si artificiale. Iata cateva informatii care te vor ajuta sa alegi in cunostinta de cauza.

Exista doua mari grupe de alternative la zahar: indulcitorii naturali si indulcitorii artificiali.

Indulcitorii naturali:

Mierea de albine

Are un indice glicemic ridicat, dar are si numeroase vitamine si minerale precum si efecte antioxidante, antiseptice, regenerante, energizante si de reducere a colesterolului. Nu se recomanda pentru indulcirea ceaiurilor sau a altor bauturi fierbinti, deoarece isi pierde proprietatile benefice pentru organism. Din pacate, mierea are multe calorii si un indice glicemic mare, deci nu e recomandata diabeticilor si nici in curele de slabire. In schimb, pentru cei sanatosi si fara exces de kilograme, 2-3 lingurite pe zi pot fi benefice.

Extractul de stevie

Este mai dulce decat zaharul alb si nu afecteaza glicemia, de aceea e recomandat in curele de slabire şi pentru diabetici. Are un gust usor amarui si nu e stabila termic, facand-o greu de utilizat in prajituri.

Siropul de agave

Se obtine din seva plantei Agave. Ca si stevia, o lingurita din acest sirop este mult mai dulce decât zaharul si nu are efecte asupra cresterii glicemiei. Este bogata în vitamine şi minerale. Ultimele studii au aratat ca, datorita faptului ca este formata in proportie de 90% din fructoza, produce in timp rezistenta la insulina, afectiune premergatoare diabetului.

Xylitolul

Xylitolul alaturi de maltitol, sorbitol, lactitol si manitol face parte din categoria poliolilor denumiti si zaharuri alcool. Poliolii sunt glucide care se gasesc in stare naturala in diverse vegetale. Xylitolul se extrage din scoarta de mesteacan sau din porumb, trestie, paie, coji de nuca de cocos si chiar fructe. 

Are 90% din puterea de indulcire a zaharului si mai putine calorii (2.4 calorii la 1 gram, in loc de 4 calorii ale zaharului). Are un gust apropiat de cel ai zaharului.

Principalul lui dezavantaj este ca poate produce tulburari gastro-intestinale ca flatulenta si diaree, pentru ca nu se absoarbe total in intestin si ajunge in colon unde fermenteaza.

Eritritolul

Eritritolul este un indulcitor  natural, care se aseamana cu zaharul atat la gust cat si la aspect. Eritritolul are un aport caloric scazut. Eritritolul se poate gasi sub forma de granule sau de pudra.
Este cu circa 30% la putin dulce ca zaharul, nu are calorii, nu afecteaza deloc glicemia si este mult mai bine tolerat de organism decat xylitolul. In plus, se poate folosi cu success la prepararea prajiturilor, gustul sau neschimbandu-se.

Indulcitori artificiali:

Zaharina

Este un indulcitor artificial care nu contine multe calorii, nu modifica nivelul zaharului din sange si este de 200 pana la 700 de ori mai dulce decat zaharoza. Au fost realizate 30 de studii, atat pe subiecti umani cat si de laborator, pentru a se stabili care sunt efectele consumului de zaharina asupra organismului uman. Rezultatele au evidentiant lipsa potentialului cancerigen al acesteia, daca e consumat cu precautie. Poate insa declansa reactii alergice, dureri de cap, eruptii cutanate, iar consumul ei ar trebui evitat de catre femeile insarcinate.


Aspartamul

Aspartamul a fost aprobat in peste 100 tari pentru consumul in masa (in cereale, guma de mestecat, gelatina, budinci, etc.). Au existat pareri cum ca aceasta substanta poate favoriza aparitia cancerului, dementeitulburarilor de comportament sau caderea parului, insa studiile de specialitate au demonstrat ca aceste presupuneri nu sunt fondate stiintific. 
Totusi aspartamul ramane controversat si utilizarea lui ar trebui evitata. In plus studiile arata ca, desi are putine calorii stimuleaza pofta de dulce si de mancare, deci nu este recomandat in curele de slabire.

Sucraloza

Sucraloza este unul din cei mai noi indulcitori de pe piata. Conform studiilor, consumul acestei substante nu determina probleme ale aparatului reproducator, tulburari neurologice, cancer si nu prezinta vreun risc pentru sanatate.
Sucraloza contine un numar ridicat de calorii, dar pentru ca este de 600 de ori mai dulce decat zaharul, sunt necesare cantitati foarte mici pentru a obtine gustul  dorit. Digestia si absorbtia sucralozei la oameni nu au fost suficient studiate. Efectele adverse asociate consumului de sucraloza ar fi: tulburari gastrointestinale, iritatii ale pielii (eruptii cutanate, pruriturticarie), respiratie suieratoare (weezing), tuse, secretii nazale, dureri in piept, palpitatiianxietatedepresie, mancarimi ale ochilor.

Cam atat despre indulcitori. Daca iti e pofta de dulce, afla ca sunt de fructe de sezon din abundenta, asa ca sfatul nostru este: fa o vizita la piata!

 

Cristina Mirica

Consultant nutritie si stil de viata

 

 

Leave a Reply